Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2019 16:59 - Къде е било прочутото светилище на бог Дионис?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3031 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 23.10.2019 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Прочутото светилище-прорицалище посветено на бог Дионис, в древността, се предполага, че е било някъде на територията на днешна България. Поради това въпросът къде точно се е намирало то, предизвиква особен интерес сред днешните българи, били те учени археолози и историци или неспециалисти, като до днес са направени около дузина различни предположения по този въпрос.

    Това светилище става известно главно с две много важни предсказания. Едното е свързано с допитването на Гай Октавий (баща на император Октавиан Август), който по това време е проконсул на провинция Македония, от 60-59 г. пр.н.е. Този римски сенатор получава знамение за това, че синът му ще стане господар на целия свят, подобно на великият Александър Македонски. Ето, какво точно ни разказва в биографът Светоний Транквил:

    "...Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето - знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар".

    Това светилище се споменава още от Херодот, който казва, че сатрите владеят прорицалището на Дионис, което се намира на най-високата планина. Херодот казва още, че в светилището служат бесите, които са едно племе от сатрите. В прорицалището имало жрица, което давала отговорите, както в Делфи. Струва си да отбележим, че по това време в светилището в Делфи, днес намиращо се в Гърция, служил жреческият род Тракиди, т.е. и тук прорицателите били от тракийски произход.

    Поетът и драматург Еврипид, живял  също в V в. пр.н.е., казва за това светилище-прорицалище, че според някои то се намирало на Пангей (Кушница), според други на Хемус (Стара планина).

    При опита за локализиране на светилището се използват и сведенията за похода на Александър Македноски (336 – 323 г. пр. н.е.) в Тракия, понеже предполагаемо по това време той е посетил прочутото светилище. Римският историк Ариан (95-175) разказва, че Александър потеглил от град Амфиполис, разположен при делтата на река Струма, като имал от лявата си страна град Филипи и Орбел (Беласица). Като преминал река Места, на десетия ден достигнал до Хемус.

    Сведение за светилището на Дионис се намират и при Дион Касий (150-235), който съобщава за похода на римският пълководец Марк Лициний Крас - младши към Тракия и Мизия. Този жесток римски пълководец завладял за Рим голяма част от днешните български земи, към края на първи век преди новата ера. По това време (29-27 г. пр.н.е.) той предава и главното светилище на Дионис, стопанисвано дотогава от бесите, на одрисите, като по този начин ги възнаграждава за тяхното васално отношение към Рим. Не ще и дума, че това прочуто светилище е носило и големи приходи на тези, които са го стопанисвали и владеели.

    Към горните сведения можем да добавим и това на латинският писател и философ Макробий (V в.), който говори за бог Сабазий (Дионис), на когото бил посветен кръгъл храм на хълма Зилмисос. Този кръгъл храм, който наподобявал слънцето, бил с отворен в средата покрив. Светлината влизаща през покрива показвала, че слънцето пречиства всичко, и че целият свят се отваря, когато слънцето изгрява. Това сведение за храма съвпада с описаното от Светоний възлияние на вино върху олтара и димът, който се издигнал нагоре, над върха на светилището, чак до небето, което говори за един отворен покрив на светилището.

    Тези и още някои сведения от древността, сочат като възможни места за прорицалището на Дионис планината Хемус (Стара планина), Пангей (Кушница) или земите на днешна Югозападна България. Въпреки това немалко наши учени настояват за Рило-Родопската област като най-вероятно място на светилището, позовавайки се на това, че бесите били основните негови стопани. В резултат в последните десетилетия за възможно място на това светилище бяха посочени Белинташ, Перперикон, връх Острец и други места в Рило-Родопската област. Бяха посочени и някои вероятни сакрални места, разположени край Етрополе, Тетевен, Троян и други места около Централен Балкан. Изказани са и предположения, че светилищата на Дионис са били няколко, което вероятно е така, но самото известно прорицалище е било едно. То беше локализирано и на различни места в територията на днешна Северна Гърция.

                    image

    Статуя на бог Дионис открита в Хераклея Синтика
 

    Разборът на различните исторически сведения, както и на новопридобитите археологически данни показва, че това известно прорицалище, ако и владяно от бесите, се е намирало някъде в днешна Югозападна България.

    Бащата на великия Август Гай Октавий е управител на провинция Македония. По негово време провинциите Тракия и Мизия още не съществуват и тези земи не са подчинени от Рим. Следователно едно дълбоко навлизане в тези земи и пътуване в тях на един римски проконсул едва ли е било възможно, ако не е имало военен характер. Затова най-вероятно светилището се е намирало в границите на тогавашната провинция Македония.

    Сведенията за походът на Александър Велики от Беломорието към Тракия и Стара планина показват, че той най-вероятно е минал по горното течение на Места (по-късният римски град Никополис ад Нестум) и след това през днешния проход Юндола, или малко по на изток, е пресякъл Родопите и е излезнал с армията си в Горнотракийската равнина.

    Интензивните разкопките на древния град Хераклея Синтика, в подножието на планината Беласица, през последното десетилетие, показват наличието на един много богат град. Този богат град се оформя като важен градски център по време на царуването на Филип Македонски (359 - 336) и  Александър Македонски (336 – 323). Съществува 10 век до края на VI век, въпреки че около 383-388 година от Христа е разрушен от силно земетресение. Въпреки че градът е част от Македонското царство, а след това и важен град в римската провинция Македония, изглежда голяма част от богатството на този град е свързана именно с намиращото се наблизо прорицалище на бог Дионис. Като всеки важен и голям храм в древността, съществуването му е водило много поклонници и молители, от най-различна величина, и съответно оставяните от тях дарове и други приходи помагали за разрастването на самият храм или поддържащия го градски център.

    Поразителен разбира се е и фактът, че именно тук в подножието на планината Беласица, на границата между древните провинции Македония, Мизия и Тракия, през 20 век живя и съвременната пророчица Ванга, която придоби световна известност. А в непосредствена близост, преди времето на баба Ванга, тук живя и феноменът Преподобна Стойна, тоже предсказателка, а също и лечителка. Или иначе казано - където е текло пак ще тече, а където се е предсказвало, пак ще се предсказва.

 






Гласувай:
6



1. tres1 - Означава ли, че
18.09.2019 22:20
Д И О Н И С е македонец ?
цитирай
2. barin - Здравей, Андрей. През 2018 г. ходих ...
18.09.2019 23:07
Здравей, Андрей. През 2018 г. ходих на Хераклея Синтика. Оттам са убедени, че светилището на Дионис е било в района. Чел съм, че е било в Родопите, но не ми прозвучаха убедително доказателствата и не обърнах внимание на книгата.
Поздрави!
цитирай
3. andorey - Те са убедени че то е в района дото...
19.09.2019 19:12
Те са убедени че то е в района дотолкова доколкото всички които копаят на подобни места държат да го намерят. Само че в случая са прави :)
А иначе за македонците, както се казваше в един виц - само слънцето е по древно от Македония. Така че в известен смисъл всички сме македонци :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148873
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031