Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2008 12:36 - Майсторски-клас «Декорираме чиния от стъкло»
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 4340 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2008 12:37


Майсторски-клас «Декорираме чиния от стъкло»
image


Необходими материали:
• чиния от стъкло
• мотивите за изготвянето
• Бои за стъкло, контур
• Акрилен лак
• Акрилни бои "Златни" в туба
• четки, ножици, молив


image


Изберете подходящ мотив в Интернет или собствена композиция, направено в кръг. В моя случай това украшение от колекцията ARIDI. Отпечатвам върху лист и поставям под чинията, проследяваме контура с молив:


image

И изрязвам с помоща на ножица:

image

Сега трябва да закрепим по някакъв начин мотива за чинията и да се вижда, но нашата не е плоска чиния и е проблем да се прикрепи с тиксо. Покажете въображение и отидете до банята, вземайки със себе си мотива. Пуснете мотива в тас и го напълнете с вода, оставете го за няколко минути, но не за дълго, че хартията ще се размекне съвсем - колкото е по тънка хартията, толкова по-бързо мотив ще бъде готов за "етикет" върху чинията.
ВНИМАНИЕ! Тази технология е подходящо да прикрепите мотив, отпечатани на лазерни принтери.
image

image


След като мотива е готов, слагаме го във вътрешната част на чинията и леко натискаме към краищата, с добре попиваща кърпа. Готово, хартия с мотив идеално повтаря формата на чинията, малките грапавини не ни пречат:


image

Ние сега ще работим внимателно, изисква се точност - нанасяме контур:

image

Нанасяме контура по цялата площ, оглеждаме навсякъде, внимавайте - това е най-важният етап от работата:

image

Сега, когато контура е нанесен, то е възможно да се махнем мотива, който е почти изсъхнал и се отлепва лесно: 

image

image

Изберете цветове, които ще бъдат приложени на чинията. Аз взех оранжево, светло синьо и злато. Трябва да се има предвид, че тъй като ние ще попълват една купа с опакото на златен акрил  повърхността на нанесените витражни цветове за създаване ефекта на  "глазура" и да направи чинията непрозрачна, така синьото ще стане зелено и оранжево - по-наситено. Какво ще се случи с някой от избраните от вас цвят, можете да получите, представи си, че сте смесване с оранжево-жълт пигмент. Първо, аз нанасям златна боя, можете да не сте толкова внимателни, защото всичко ще се покрие с акрил, но извън контура да е всичко е чисто.


image

image

image

Ако сте сигурни, че можете да нарисувате в съседните участъчи с четка при нанасяне на боите, подсушете първата боя преди втората:


image

След като нанесете всички бои чинията е необходимо да изсъхне. В известен смисъл с това сте свършили. Цветовете - светли и богати. Но! Само на бяла повърхност или на светлина. И ако чинията ще държите или окачена или на тъмен фон?


image

Затова предлагам да попълните купа от опакото с акрилни бои. Ако сте използвали сребърни за контур, да вземате «Сребърна» в съда, ако е злато - "Злато". Предпочитам да се презастраховам, както и между акрила на чинията и моите витражни бои разтворители слагам акрилен лак - за да се избегне "преливане" на бои и други неприятности, на които сме изложени на всяка стъпка в смесването на различни материали:


image


След като лак изсъхне, можете да започнете да заливате с акрил от спрея. Правете това на балкон или проветрявайте.  Под чинията подложете полиетилен или стара кутия, за да не боядисате всичко наоколо:


image

image

След като напълно изсъхне чинията е готова. Остава да я вдигнеш на поставка или окачищ с държач  за стената и да изберете подходящо място в интериора.



image


Фото и текст © Голанд Екатерина



Тагове:   стъкло,   клас,   чиния,   Майсторски,


Гласувай:
0



1. wonder - Чудно!
13.10.2008 13:13
Прекрасно е да сътворяваш Красота! :)))
цитирай
2. iliada - Благодаря за чудесния постинг!
13.10.2008 19:15
Невероятен е !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2776678
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12381
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031