Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 11:54 - Малки трикове - Екстрактът от грейпфрут и приложение в домакинството
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 10612 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2009 13:05


 Приложение в домакинството

Дезинфекциране на вода
Дезинфекциране на плодове / зеленчуци
Общо почистване и дезинфекциране
Дезинфекциране на кухненски прибори / Съдове / Повърхности
Дезинфекциране на дъската за рязане
Баня
Абсорбери / Филтри за пречистване на въздуха
Овлажнители на въздух
Килими / Одеяла
Пералня
Боядисвани покрития
Премахване на смоли и мазнини
Добавка към сапуна
Плесени


Приложение в домакинството

Екстрактът от грейпфрут много лесно и ефикасно се прилага в домакинството. Капват се няколко капки от Биоцитрин в шише с пулверизатор, напръсква се и после се избърсва. Не е необходимо да се изплаква. Доказано е, че екстрактът унищожава Салмонела, Е-коли и др. бактерии и паразити.
Повечето от почистващите препарати съдържат опасни, разяждащи и с неприятен аромат химикали, които може да се абсорбират от организма дори при допир и помирисване. Те може да изгорят кожата, очите, слизестите мембрани и могат да бъдат изключително опасни, ако ги погълнем. Екстрактът от грейпфрут е много ефикасна добавка за дезинфекциране и избелване на тоалетната, кухненската мивка, таракота, тубите за вода, килимите, дрехите, бельото, кухненската посуда и приборите за хранене. С голям успех много болници в САЩ, Австралия и Канада го използват за саниране.

image  Дезинфекциране на вода

Екстрактът от грейпфрут се препоръчва като мощно средство за дезинфекциране на вода. Действа бързо, лесно се носи и използва, може да се прилага за различни инфекции и при различни условия, няма странични ефекти, може да се употребява продължително време и най-вече е евтин. Единственият му недостатък е, че леко горчи.
В Тайланд, където разпространението на бактерията Е-коли е много голямо, воден проект използва екстракта от грейпфрут за намаляването на бактерията в рамките на санитарните норми. Всяка година с него се пречистват повече от 4 милиона тона вода за пиене.
Екстрактът от грейпфрут успешно замества хлора при дезинфекцирането на водата (0.35 мл/л). Знае се, че хлорът уврежда стомашно-чревната флора и е опасен при по-продължителна употреба. Освен това не е ефикасен срещу Гардиа Ламблиа, която е разпространена не само в източниците за питейна вода, но и в много езера, басейни. В Южна Америка екстрактът се използва за дезинфекциране на плувните басейни. В този случай е предпочитан за употреба вместо хлора, тъй като той не се разлага от ултравиолетовите лъчи, няма вредни изпарения, не предизвиква дразнене на кожата, не се изпарява при висока температура и за разлика от хлора е активен срещу много широк спектър от гъби. Особенo срещу дерматофитите (трихофити), които виреят в околността на плувните басейни и причиняват гъбични инфекции по стъпалата. Виж: Гъбични заболявания по краката.
При цистерните, резервоарите за вода и всички случаи, при които водата е в контакт с въздуха, екстрактът от грейпфрут се използа за предпазване от микроорганизми, предизвикващи различни заболявания. Ако се използва като дезинфектант на замърсена вода, достатъчно е да се капнат 2-8 капки (в зависимост от замърсеността на водата) и да се изчака няколко минути.

image  Дезинфекциране на плодове / зеленчуци

За да удължим живота и подобрим качеството на плодовете и зеленчуците, които отглеждаме или използваме, може да ги изплакнем с разтвор от Биоцитрин. Антибактериалната и противогъбична сила на екстракта ще спре загниването и замърсяването им. Доказано е, че той е ефикасен срещу Салмонела и Е-коли. Тези бактерии предизвикват бързото разваляне на плодовете и зеленчуците и водят до някои тежки болестни състояния. Третираните с Биоцитрин броколи остават твърди и ароматни, култивираните гъби бели, а краставиците хрупкави след повече от 48 часа. В домашни условия потапянето на плодовете и зеленчуците за 30 - 40 сек в разтвор от 5 капки Биоцитрин на 1.5 литра вода е достатъчно за да останат свежи и ароматни и да предпазим организма от възможността да консумира замърсена храна. Необходимо е само да се изплакнат добре преди употреба. Ако искаме да удължим тяхната свежест когато ги съхраняваме в хладилник е достатъчно да ги напръскаме с пулверизатор, пълен с приготвения разтвор, а преди консумация да ги изплакнем.
Екстрактът от грейпфрут много успешно премахва восъчното покритие от ябълките. Приготвя се разтвор от 3 капки Биоцитрин и 150 мл топла вода, след което с шише с пулверизатор се напръскват ябълките няколко пъти. Или се капва 1 капка Биоцитрин върху намокрената ябълка и се втрива с пръсти. След 1-2 минути се изплаква с вода.

image  Общо почистване и дезинфекциране

В САЩ и Австралия използването на екстрактът от грейпфрут като дезинфектор в болниците, училищата, детските градини и търговски обекти е много разпространено. Той притежава силата на най-често използваните промишлени дезинфектанти, без да бъде отровен и без странични ефекти. Екстрактът се използва в тоалетните помещения, местата за приготвяне на храна, стелажите в магазина, варелите за боклук и всички останали податливи на инфекции места. Употребяват го за дезинфекциране на често използвани повърхности като телефонната слушалка, дръжките на вратите и др. Може да се комбинира с всеки един препарат. В някои случаи, след основното почистване се използва разтвор с екстракт от грейпфрут, който има защитен ефект върху теракота, линолеума, постелките за пода, спалното бельо, рисуваните повърхости и много други. По този начин гъбите за миене, бърсалката за пода и всички останали почистващи средства са чисти, с приятна миризма и свободни от микроби.
За целта се разтварят 15-20 капки Биоцитрин в 1 литър вода.

Дезинфекциране на кухненски прибори / Съдове / Повърхности

Като природна, нетоксична смес Биоцитрин има много широко приложение в домакинството. Може да се използва за дезинфекциране на повърхности вместо често използваните химически дезинфектори като белина или продукти на амонячна основа. Именно нетоксичната му природа го прави идеален за почистване на кухнята и детската стая.
Добавянето на 15 капки Биоцитрин в шишето с препарата за измиване на съдове осигурява по-качествено почистване на съдовете. Домакините, които редовно го използват, ще забележат, че неприятните възпаления по ноктите на ръцете, съпровождащи миенето на съдовете ще изчезнат много бързо. Може да се добавят по 5 капки екстракт по време на основната програма на миялната машина. Екстрактът е изключително ефикасен при почистване на замърсени дървени повърхности. Капват се няколко капки Биоцитрин върху влажната дървена повърхност, размазва се го и се оставя да престои половин час. Или се приготвя разтвор от 10 капки Биоцитрин на 1 литър вода и с него се напръскват повърхностите, а след 15 мин. се избърсват добре. Екстрактът е особено ефикасен при дезинфекциране на первази и ъгли, където много често се задържат голям брой вредни микроорганизми. За да сме сигурни, че употребата му няма да доведе до промяна в цвета на дървото, може да се напръска един малък участък за проба.
Приготвеният разтвор може да се използва за дезинфекциране на консервните кутии, преди тяхното отваряне.

image  Дезинфекциране на дъската за рязане

Изследвания, проведени преди няколко години от американски учени доказаха, че дъската за рязане и гъбичката за миене, независимо от почистването им след всяка употреба, може да се превърнат в източник на инфекции. Дори измиването им в съдомиялна машина не гарантира, че ще се премахнат вредните микроорганизми, които са проникнали в тях. Достатъчно е да се разфасова върху дъската риба или месо, което е заразено със Салмонела или Е. Коли. Уотребата на дъската след това за рязане на зеленчуци за готвене или салата, автоматично ще доведе до прехвърляне на бактериите върху прясната храна, а оттам и в нашия организъм. След 3-дневна употреба новата гъбичка за миене съдържа в себе си повече от 200 микроорганизма. Достатъчно е при рязане на заразеното месо да забършем с гъбата за миене, след няколко часа в нея ще има голямо количество от микробите и заразата ще се разнесе много лесно. Употребата на екстракта като допълнение към препарата за миене на съдове ще премахне тези нежелани проблеми.

Капват се 10 - 15 капки Биоцитрин върху дъската за рязане на зеленчуци и се втрива по цялата й повърхност, като се използва кухненската гъба. Оставя се да престои около 30 мин., след което се изплаква добре.

image  Баня

За да се дезинфекцира ваната е необходимо да се приготви разтвор от 20 капки Биоцитрин на 1 литър вода. Намазва се и след 20 мин. се изплаква. Много ефикасен начин за премахване на плесени, бактерии и специфичния вид водорасло, което вирее успешно на такива места. Тъй като екстрактът от грейпфрут не се разлага от ултравиолетовите лъчи, той няма вредни изпарения, които може да се вдишат когато се изпарява във въздуха.

image  Абсорбери / Филтри за пречистване на въздуха

Филтрите задържат микробите и може да се превърнат в развъдник на бацили и в идеална среда за развитие на плесени, което може да доведе до появата на бактериални инфекции. Прилагането на Биоцитрин за почистване на кухненския абсорбер, на вентилаторите или други съоръжения за филтриране на въздуха е изключително ефикасно и много лесно. Необходимо е да се смесят 20 капки Биоцитрин с 1 литър вода в шише с пулверизатор и един път седмично да се напръскват повърхностите, след което трябва да се изчака да изсъхнат. Редовното им почистване ще сведе до минимум възможността за появата на плесени.

image  Овлажнители на въздух

Овлажнителите на въздух, които през последните години станаха популярни като средство за пречистване и овлажняване на въздуха, особено през зимата, в действителност може много лесно да се превърнат в източник на инфекции. Редовното дезинфекциране на резервоара за вода ще предпази от неприятните плесени и бактерии, които виреят добре във влажна среда. Може един път в седмицата резервоарът да се почиства, като се капват 20 капки Биоцитрин на 1 литър вода, след което се разклаща добре. Може да се напълни догоре и да се остави да престои с този разтвор 2-3 часа. След това се изплаква добре. След основно почистване на резервоара, може да се капнат 5 капки екстракт във водата. Наличието на малко количество Биоцитрин в резервоара ще спре разпространението на микробите и растежа на водорасли. 

Килими / Одеяла

Независимо дали килимите се перат на ръка или с прахосмукачка, винаги може да се добавя Биоцитрин за да се убият бактериите, спорите на плесените, гъбите и паразитите, които могат да бъдат открити по постелките за пода. Няколко капки от екстракта на 2 литра топла вода ще осигурят по-добро почистване, а малкото остатъчно количество по повърхността ще предпазва от нови замърсявания. Биоцитрин може да се използва самостоятелно или в комбинация с други почистващи препарати. Екстрактът от грейпфрут убива бактерията, предизвикваща неприятна миризма, така че след употребата му няма да има нужда от ароматизатори. В случай, че килимите са ръчно тъкани е необходимо да се направи предварителен тест на обратната страна.

image  Пералня

Преди няколко години учените установиха, че някои мутации на бактериите не се унищожават при пране в пералнята при температура 90 градуса, независимо от количеството и силата на перилния препарат. Много често гъбичните инфекции се предават чрез бельото или чорапите, които не са дезинфекцирани добре. Употребата на Биоцитрин в пералнята може да стане, както по време на основното пране (без да пречи на праха за пране), така и при последното изплакване. По-този начин много лесно ще се предпази семейството от разпространението на инфекцията, било тя гъбична, бактериална или вирусна. За нормално дезинфекциране е достатъчно да се добавят 10 капки Биоцитрин. В случай, че е установена тежка гъбична инфекция, която се предава чрез спалното бельо, е необходимо да се прибавят 30 капки Биоцитрин на всяко пране.

image  Боядисвани покрития

Екстрактът от грейпфут може да се добавя във всяка покриваща система, включително грунда. На практика той е много ефикасен на места с повишена влажност, като стаи за почивка, тоалетни, бани. Добавянето на 10-30 капки на 4 л течност ще увеличи устойчивостта срещу микроорганизми. Прибавянето на по-голямо количество може да омекоти леко покритието. Може да се добавя към всяка една запълваща смес с цел да се увеличи устойчивостта на плесени, гъби и други замърсявания.

image  Премахване на смоли и мазнини

Екстрактът от грейпфрут е ефикасен при премахването на смоли и мазнини. Намазва се без да се разрежда. След което се изплаква добре. Желателно е първо да се тества малък участък.

image  Добавка към сапуна

Много родители, обезпокоени от възможността за разпространяване на микробите чрез ръцете, купуват антимикробни сапуни и влажни кърпички за ръце. Двете основни съставки в тях - триклозан и бензелтониев хлорид, се считат за изключително токсични и могат да представляват риск при продължителна употреба.
Добавят се 10 капки Биоцитрин на 100 мл течност за миене на ръцете, течен сапун, шампоан или всеки един препарат за лична хигиена.
Производителите на сапун използват екстракта от грейпфрут за подобряване качеството му и срока на годност в концентрация 0.5 - 1%.

image  Плесени

Плесените и гъбичните дрожди, също като бактериите и вирусите, са причина за много заболявания. Установено е, че повече от 50% от хората имат някакво гъбично заболяване. Предпоставка за тези заболявания е понижената имунна система, което може да бъде предизвикано от прекомерна употреба на антибиотици, кортизонови препарати, стреса, излагането на отрови в околната среда, небалансираното хранене, стероидите, хапчетата против забременяване, хлорираната вода и много други. Всичко това води до създаване на предпоставки за размножаване на гъби, независимо от природния баланс на стомашно-чревни бактерии.
Специалистите смятат, че различните плесени и гъбични дрожди играят важна роля в развитието на редица заболявания като: кардио-васкуларните заболявания, ревматизъм, артрит, астма, алергии, синузит, гастрит и други.
Плесените в продуктите отделят някои от най-силните отрови известни на човека. Наричат ги микотоксини. Много от тези плесени могат да бъдат намерени в храната, която ядем и на места с недостатъчно добра хигиена. Някои от най-често разпространените микотоксини са:
Афлатоксин: един от най-силно канцерогенните токсини, които са известни. Среща се в бирата, бразилските ядки, фъстъка, хляба (когато е престоял повече от 5 дена), презрелите плодове и ябълковото вино (сайдер). Една голяма доза афлатоксин може да омаломощи черния дроб за няколко години. Така той намалява способността си да очиства организма.

image Патулин: смъртоносен микотоксин. Свързван с рака. Среща се във ферментирали ябълки и други презрели плодове.

image Зеараленон: микотоксин, намиращ се в плесените по зърнените култури. Среща се в кафявия ориз, пуканките и други зърнени култури.

image Ергот: също свързван с рака. Среща се във всички зърнени продукти, меда и алкохолните напитки.

Това, което е важно и трябва да знаем за тези микотоксини е, че те отслабват имунната система. Освен това се използват като храна от Кандида Албиканс, което прави нещата още по-лоши. 

http://biocitrin.com/upotreba.htm



Тагове:   малки,


Гласувай:
0



1. iliada - И това е чудесна идея,
05.01.2009 14:39
само не разбрах как да получа този екстракт или може би се има в пред вид готов предлаган в магазините?
цитирай
2. maistorica - Какво представлява екстрактът от грейпфрут?
06.01.2009 12:56
Екстрактът от грейпфрут е органичен продукт, с химическо наименование diphenol hydroxybenzene complex, разработен на основата на стандартизиран екстракт, получен от семената и месестата част на грейпфрута. Екстрактът е комбинация от следните природни съставки: флавоноиди, аминокиселини, захариди, токофеноли и до 30 мг/г аскорбинова киселина (Вит. С). Тази киселинна течност е четвъртично съединение, богато на полифенолни състaвки, включително куерцин, хесперидин, нарингин, камперол гликозид, апигенин, рутинозид, понцирин и др. Екстрактът съдържа следните минерали: фосфор, калий, желязо, натрий, магнезий и всички витамини от група B, особено биотин (важен за обмяната на веществата). Полифенолите, сами по себе си са нестабилни, но химически се преобразуват в стабилна субстанция, която спада към един широк клас продукти, наречени четвъртични амониеви съединения. Процесът на получаване на екстракта концентрира и преобразува флавоноидите, съдържащи се в грейпфрута, в изключително ефективна противомикробна, антибактериална, противогъбична и антипаразитна смес. Крайният продукт, получен при извличането на екстракта от семената и месестата част на грейпфрута, е жълта на цвят течност с висок вискозитет, характеризираща се с вкус, който е едновременно горчив и кисел. Практикуващите китайска и Аюрведа медицина считат, че двата вкуса са важна част от терапевтичния процес. За намаляване на горчиво-киселия вкус до поносимо ниво, се прибавя растителен глицерин, който също така намалява възможността от инцидентен директен контакт, водещ до раздразване на кожата или лигавицата. Така описаното биологически активно, сложно съединение се нарича Цитрисидал. Цитрисидал съдържа 60% екстракт от грайпфрут и 40 % растителен глицерин. В концентрирана форма екстрактът от грейпфрут е силно киселинен и неподходящ за директна консумация от хората, но разреден с растителен глицерин или вода, той става високоефективен противомикробен препарат. Изследванията показват, че активните съставки на екстракта разрушават цитоплазмената мембрана на патогена по такъв начин, че микроорганизма е неспособен да приеме необходимите амино-киселини. В същото време започва излизане на клетъчно съдържание с ниско молекулярно тегло през цитоплазмената мембрана и се спира клетъчното дишане. Това не е полезно за организмите 'нашественици' и патогените се инактивират и умират. Необходимото време за въздействие е по-малко, или в най-лошия случай-равно на повечето сравними препарати за унищожаване на микроорганизми. Екстрактът въздейства на редица патогени, без да оказва неблагоприятен ефект върху човешкия организъм. Не е извстно как екстрактът от грейпфрут въздейства върху вирусите, тъй като вирусите нямат собствена клетъчна мембрана. Но се знае, че той е изключително ефикасен срещу огромен брой микроби, гъби, вкл. Е-коли, Кандида, Стафилококи, Стрептококи, Салмонела, Пзеудоминас, Кактобацилус, Клебсиела, Шигела, Хламидия, Хеликобактер Пилори, Херпес Симплекс и Гардиа Ламблиа. Разгадаването на мистерията за екстракта и неговия механизъм на действие, без съмнение ще осигури изключително ценни знания за активността на микробите. Можем да се надяваме, че научните изследвания ще могат да дадат отговор на въпроса как може екстрактът да е толкова силен и едновременно с това безопасен.
Екстрактът от грейпфрут не е токсичен, не съдържа тежки метали, безопасен е за околната среда. Изследвания, проведени съгласно 'Стандартни методи за тестване и определяне на възможната анаеробна биологическа разложимост на органичните химикали' (ASTM стандарт, Част 11, 1993 г.), доказват, че екстрактът от грейпфрут е биологически разложим. Екстрактът е тестван в съответствие с техническите изисквания, посочени в Правилника за изпълнение на Федералния закон за опасните субстанции ( Глава 11 от 1976 г.) на САЩ. Базирайки се на получените резултати екстрактът от грейпфрут е класифициран като нетоксичен за вътрешен прием, като недразнещ кожата и некорозивен материал.
Как действа екстрактът от грейпфрут? Може би няма да е изненада, ако признаем, че повече се знае за това какво може екстрактът, отколкото как точно действа. Да вземем аспирина. След неговото откриване през 1899 г. милиони хора по цял свят го използват срещу простуда, като обезболяващо средство, но едва през последните години започна да се изяснява как точно действа.
Екстрактът от грейпфрут се предлага под течна или прахообразна форма. Независимо, че прахообразният екстракт в капсули е без вкус (течния концентрат е горчив), екстрактът под формата на разтвор е по-удобен за ползване, тъй като по-лесно се отмерва необходимата доза и по-лесно се разтваря.
Екстрактът от грейпфрут, под формата на течност или капсули, не съдържа захар, нишесте, сол, оцветители, изкуствени аромати, консерванти, мляко, соя, или деривати на яйцата.

цитирай
3. maistorica - Как се получава екстрактът от грейпфрут?
06.01.2009 12:56
Химическото му наименование е diphenol hydroxybenzene complex. На цвят е бледожълт, с приятен цитрусов аромат. Екстрактът има сравнително висока точка на кипене - над 140о С, разтваря се във вода, алкохол, органични разтворители, което го прави приложим в козметиката.
Екстрактът от грейпфрут се получава по следния начин: пулпа и семките, получени при производството на сок от грейпфрут се изсушават и смилат много фино. Полученото прахообразно вещество се разтваря в пречистена вода и се дестилира за да се отстранят влакната и пектина. Дестилираният разтвор се суши при ниска температура, докато се получи прах, богат на флавоноиди. Този концентриран прах се разтваря в растителен глицерин и се загрява. Добавят се амониев хлорид (нишадър) и аскорбинова киселина (Вит. С). Получената смес отново се загрява под налягане. Полученото вещество се неутрализира чрез натурални катализатори (включително солна киселина и ензими). Следва ново охлаждане, филтриране и обработка с ултравиолетова светлина. Крайният продукт съдържа между 15% - 17% амониев хлорид (нишадър) и между 25 - 30 мг/г аскорбинова киселина (Вит. С).
Чрез тези специални процеси се комбинират полифенолите с киселинните извлеци от семките и пулпа, докато не се превърнат в стабилна четвъртична амониева смес. Някои четвъртични съединения са отровни за човека. Но екстрактът притежава много широка антибактериална активност, без да проявява токсичност. Той се смесва с растителен глицерин, за да не дразни кожата и лигавицата. Така разреден, екстрактът от грейпфрут е напълно безопасен. Не съдържа никакви консерванти, например като парабен, тъй като самият екстракт е консервант. Докато 33% разтвор на екстракта е удобен за обичайните домакински нужди, 60% концентрат се препоръчва за козметични цели - употреба в кремове, сапуни, шампоани, води за дезинфекция и др. В селското стопанство се използва като антибактериален и противогъбичен препарат, преди и след прибиране на реколтата. Другите индустриални приложения включват: консервиране и дезинфекциране на риба и птици, премахване на плесени и паразити от храната на животните, консервант и антиоксидант за храната на хората, дезинфектант на замърсена вода. Приложението в домакинството е изключително богато - може да се използва за почистване на четката за зъби и дъската за рязане, за дезинфекциране и съхраняване на зеленчуци, плодове, месо; като добавка към препарата за миене на съдове, за обезпаразитяване и дезинфекциране на дрехите. Подходящо разреден, екстрактът от грейпфрут може да се използва вътрешно за плакнене на устата, гаргарене на гърлото, вагинални промивки. Външното приложение включва почистване на лицето, кожата, заздравяване на ноктите и косата. И най-накрая, в малки количества, той може да се използва с терапевтична цел.
цитирай
4. maistorica - ПРОИЗВОДИТЕЛ:
06.01.2009 13:08
'БИОПРОГРАМА' ЕООД
с. Доброславци, София - 1247
Тел: 02/ 9333 933, Факс: 02/ 9333 944
e-mail:
ТД 06-2004

На Вашите въпроси относно приложението на 'Биоцитрин'
ще отговорят консултанти:
Диана Вучкова - специалист химик тел.: 02/ 9 333 941

Иваноилка Жилкова - микро биолог.
тел.: 02/ 9 333 941

цитирай
5. iliada - maistorica!!!
06.01.2009 14:54
Майсторица ,майсторица да не те попита нещо човек - ти си повече от енциклопения!:)))))))))))))
Безкрайно ценна информация и ти блогодаря отново! Ти си просто чудо!:
Тези ти препоръки много често ще ми спомнят за теб- като гледам ще ги ползвам ежендевно!
цитирай
6. maistorica - iliada, при добър въпрос и добър отговор:-))
06.01.2009 16:51
Изрових тази информация и за моето домакинство!!!
Да има нещо с което да ме помнят с добро:-)))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2776844
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031