Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2009 08:35 - 16 грешки при оформяне на двора и градината и 14 съвета за здравословна грижа за градината
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 7504 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.04.2009 09:00


16 грешки при оформяне на двора и градината

imageНезависимо от това колко големи са дворът или градината на Вашия дом, ако не са оформени правилно, това би попречило да се възползвате максимално от техния потенциал. Ето няколко съвета на експертите, които ще Ви запознаят с най-често срещаните грешки при оформянето на екстериора и как да ги предотвратите.


1. Започвате проекта без предварителен план

Ако сте решили да оформяте двора или градината си, съчетавайки няколко различни елемента (цветни лехи, декорация, овощни дръвчета и прочее), най-добре е да не започвате работата преди да сте направили подробен план на проекта. Това се отнася в още по-голяма сила за пространства с по-голяма площ, където безразборното разпределяне на елементите би довело до незадоволителен краен резултат и неоптимално използване на мястото, с което разполагате.
За да избегнете разочарованията, най-добре е предварително да решите какво искате да има в двора/ градината и да го начертаете върху хартия. Разпределете растенията, храстите, дърветата, декорациите, екстериорните мебели и прочее спрямо размера и формата на пространството, както и според собственото си желание. Докато правите разпределението, не забравяйте да вземете предвид и бюджета, с който разполагате.

2. Несъответстващи стилове
Когато избирате елементите за двора или градината си, трябва предварително да ги съобразите с общата тематика на екстериора и дори с архитектурата на сградата, в която живеете.

3. Пренебрегвате фасадата
Не пренебрегвайте влиянието, което има фасадата и изобщо предната част на сградата (заедно с екстериора) върху общото впечатление. Много хора обръщат особено внимание на задния двор или градината зад сградата, но пренебрегват озеленяването отпред. Има три основни неща, които можете да направите, за да подобрите фасадата на дома си – боядисайте входната врата в цвят, който контрастира с цвета на основата на сградата, подрязвайте редовно тревата и засадете разноцветни растения.

image4. Пренебрегвате екстериорното осветление
Една от най-големите грешки при планиране на екстериора е планът да се прави само за светлата част на денонощието. Така в плана обикновено липсва основен елемент – осветлението. Ако дворчето е малко и се осветява от лампите върху фасадата на сградата, тогава това не би било голям проблем. В останалите случаи обаче трябва да помислите и за това. Не е нужно да избирате някакви скъпи осветителни тела – можете да поставите дори няколко соларни лампи, които да се зареждат с енергия от слънцето през деня, а през нощта светят с мека, приглушена светлина.

5. Подценявате бюджета
Много често хората си мислят, че оформянето на екстериора не струва почти нищо. Според специалисти обаче озеленяването може да излезе с 30% повече от оформянето на интериора.  Затова е добре да започнете проекта, когато имате реална представа от това това колко ще Ви излезе той – така няма да се окажете без пари по средата на работата и няма да се налага да правите съкращения в последния момент. Ако не можете да отделите средствата за желания от Вас екстериор, по-добре разпределете проекта на няколко етапа (за няколко месеца и дори повече), така че да не се налага да давате сумата наведнъж.

6. Пренебрегвате сезоните
Обикновено собствениците избират растенията, които са сезонни за конкретния момент. По този начин обаче те пропускат възможността да имат разноцветна и зелена градина почти целогодишно. Затова старайте се да подберете растенията така, че те да цъфтят по различно време – така през по голяма част от годината градината Ви ще разполага със зеленина, цвят и ухание. За зимата пък можете да засадите няколко вечнозелени дървета, които внесат цвят в този сив сезон.

7. Подценявате нуждата от грижи
Част от планирането на двора/ градината трябва да бъде и съпътстващата поддръжка. Преценете колко време и средства можете да отделите за поддръжката на екстериора си, а едва след това го оформете по желания начин. Ако нямате възможност или желание да се занимавате с озеленяването, изберете растения и декорация, които не изискват много грижи.

8. Едни и същи елементи в големи количества
Старайте се да съчетаете няколко различни форми и размери, за да създадете повече интерес и разнообразие. Освен че е твърде монотонно, използването на едно и също растение из цялата градина може да създаде проблеми с поддръжката – всяко растение има нужда от определени хранителни вещества, а по този начин почвата ще се изчерпи много по-бързо.

9. Не сте помислили за функционалността
Много хора оформят екстериора само с мисълта как той ще изглежда, но не и как ще го използват. Помислете предварително за това каква ще е функционалността на двора или на отделните сектори в него, както и кои членове от семейството ще го използват. Така например една дзен-градина би изглеждала чудесно за Вас, но ако имате малки деца или домашни любимци, това не би бил най-добрият избор. Затова седнете и запишете какво точно искате да създадете около дома си, като помислите за нуждите на всеки от семейството.

image10. Прекалено много декорация
Твърде много декоративни елементи в градината могат да отвлекат вниманието от нейната основна красота – зеленината и цветовете на природата. Освен това всеки орнамент трябва да бъде подбран така, че да пасва на контекста и цялостния дизайн, а не да контрастира с него. Не трябва да забравяте, че един по-нестандартен орнамент може да създаде много по-голям ефект, отколкото други десет.

11. Мислите само в краткосрочен план
Когато засадите дадено растение, то се развива по свой собствен начин, който Вие трябва да предвидите предварително. Информирайте се как се развива всеки вид с времето, за да предвидите как ще изглежда градината Ви след няколко месеца или година. Така ще си спестите разочарованието на един по-късен етап, когато се окаже да речем, че засаденият от Вас храст е заел 3 пъти повече пространство от планираното или пък че сте забравили да осигурите решетка на увивните растения и те се започнали да растат настрани.

12. Засаждате растенията на неподходящото място
Друга често срещана грешка е спонтанното засаждане на растенията, при което не са взети предвид специфичните нужди на всеки вид растение (слънцелюбивост, влаголюбивост и прочее). За да се радвате максимално на красотата на своята градина, предварително разучете спецификите на всяко растение и ги разпределете спрямо нуждите им. Или пък подберете  растенията за даден сектор спрямо неговите специфики – часове слънцегреене, влага и прочее.

13. Подрязвате тревата твърде ниско
Много разпространен мит е това, че по-късо подрязаната трева има нужда да се подрязва по-рядко, което значи и по-малко грижи за нея. В действителност обаче, ако косите тревата твърде ниско, на места могат да се появят голи петна, които се възстановяват много трудно. Тайната на добре поддържаната поляна е да поддържате различна височина през различните сезони – лятото я оставете да расте по-нависоко, а през зимата я скъсете малко повече, за да достига до нея повече светлина.

14. Забравяте за гледката от дома
Може да Ви се стори невероятно, но често при оформяне на двора/ градината собствениците забравят да помислят за гледката, която ще се открие от дома им. Затова имайте предвид как ще изглежда екстериора под различен ъгъл и най-вече от прозорците на жилището, защото една от основните цели на оформянето на градината е именно да се наслаждавате на нейната красота от дома си.

image15. Неправилно подбрани саксии за растенията
Най-добре е да засадите растенията още от началото в по-голяма саксия, за да имат място да растат безпроблемно. Ако обаче изберете твърде голям съд за засаждането, има риск растението да потъне навътре, да поеме твърде много вода или пък да изсъхне твърде бързо.

16. Избирате неподходящи растения
Само защото едно растение изглежда красиво, това не означава, че ще пасне на Вашия двор.  То може да бъде неподходящо за градината по различни причини – например, ако обича слънцето, а теренът е твърде сенчест; ако е твърде претенциозно и изисква много грижи или пък ако е отровно, а в семейството има деца и домашни любимци. Затова, преди да закупите дадено растение, преценете дали то наистина може да се развива в конкретната среда.

Източник: hgtv.com

14 съвета за здравословна грижа за градината

imageГрижите за градината или двора, или дори тези за зеленината на терасата, за приятно и успокояващо занимание за много хора. То обаче може да крие и някои рискове и дори опасности за здравето Ви. Предлагаме Ви няколко съвета за безопасност по време на грижите за градината и растенията.


1. Ако ще работите в градината по-дълго време, добре е предварително да се разтегнете за около 5 минути – така ще намалите риска от пренапрягане на мускулите и от схващане по време на работата. Фокусирайте се върху ахилесовото сухожилие, гърба и ръцете.

2. Поставете подходящо за градинската работа облекло – това включва подходящ слънцезащитен крем с висок фактор, репелентен спрей, шапка с козирка, слънчеви очила и дрехи от лека естествена материя с дълги ръкави (през лятото). По отношение на безопасността е добре да носите и работни ръкавици, а при нужда – маска за лицето (например при пръскане с препарати).

3. Предварително се запознайте детайлно с инструкцията върху всички химикали и препарати, които ще използвате – как се прилагат, какви мерки за безопасност се взимат при употреба и какви рискове носи употребата им. Ако имате някакви алергии – към полени, към препарати, към пчелна отрова и прочее, не забравяйте да се запасите с подходящ медикамент в случай на изостряне на алергията (например при ужилване от пчела/ оса).

4. Разтягането на гръбнака е чест здравословен проблем при хората, които се занимават с градинска работа – затова прикляквайте върху коленете си и правете чести почивки. Друг вариант е да използвате ниско столче, върху което да присядате по време на работа (ако не се налага да се движите непрекъснато докато работите). Ако се опирате върху коленете си, добре е да носите наколенки с подплънки, за да се предпазите от наранявания и натъртвания.

image5. Избирайте инструменти с гумени дръжки или поне такива, които са удобни за хващане, за да не страдат ръцете и ставите Ви от натиска.

6. Разделете съдържанието на големите чували с тор или смет в няколко по-малки чувала, за да пренесете по-лесно товара – най-добре за целта използвайте ръчна количка, а при повдигане напрягайте мускулите на краката, не тези на гърба.

7. Редувайте дейностите в градината, за да не натоварвате продължително само една част от тялото си.

8. През лятото правете чести почивки на сянка – дори през цялото време да носите шапка и очила, тялото Ви може да прегрее и това да причини неразположение. Освен това дайте възможност на очите си да отпочинат от слънчевата светлина и дългото взиране.

image9. За да засилите още повече положителното въздействие от градинската работа, засейте поне няколко плодни или зеленчукови растения, както и малка билкова градинка – така не само ще имате по-голяма мотивация да работите, но и ще обогатите храненето си.

10. Използвайте обилно количество тор/ слама на растенията си – така ще намалите нуждата от ползване на инсектициди срещу плевелите.

11. Носете градинските си инструменти в удобна преносима чанта (например градинска престилка), така че да не се налага да се връщате постоянно за тях, докато се движите из градината. Можете да си направите и сами преносим съд за разнородни цели - срежете голям отвор в чиста бутилка от 2, 3 или 4 литра, точно срещу дръжката, а самата дръжка закачете за въже или върху колана си; така ще разполагате с лек преносим контейнер за събиране на отпадъци (напр. сухи листа на imageрастенията), на плодове/ зеленчуци, билки, ядки или каквото друго се сетите.

12. Поддържайте и развивайте градината си така, че да можете да се грижите за нея спрямо собствените си възможности. Така например, ако нямате достатъчно време и желание да работите по нея, не се поддавайте на временното желание да създадете голяма и трудна за поддържане градина, която скоро ще изоставите, или пък в която ще претоварите организма си за кратко време. Нека разрастването става постепенно, за да можете да съобразите мащабите на градината с желанията и възможностите си.

13. Носете бутилка с вода със себе си или я дръжте наблизо, така че да можете поне на всеки 30 минути да отпивате по няколко глътки – в противен случай рискувате да се дехидратирате от физическата работа и стоенето на слънце.

14. Ако имате алергия от полени, избирайте цветя, вместо храсти – полените на цветята са по-големи и поради тази причина причиняват проблеми по-рядко от тези на много от цъфтящите храсти и дървета.


Източник: rd.com




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2785071
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930