Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 19:10 - 20 красиво цъфтящи домашни растения
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 22722 Коментари: 0 Гласове:
1



20 красиво цъфтящи домашни растения

Ако обичате да се наслаждавате не само на зеленината, но и на разнообразието от цветове у дома, изберете някое от стайните растения, които Ви предлагаме. Те предлагат чудесно съчетание от екзотика, цвят и аромат за всеки интериор.

(Забележка: Забележете, че повечето растения могат да бъдат опасни за здравето на малки деца и домашни животни, ако бъдат погълнати или сдъвкани. Затова при избор на растение предварително се информирайте за рисковете и дръжте растенията на място, недостъпно за тях.)

1. Градинско мушкато

image

За мушкатото едва ли има какво ново да се каже, тъй като то е добре познато в българските домове. Различните сортове предлагат различна форма на цветовете, а при правилно съчетание на растенията можете да получите чудесна градина в цветовете на дъгата. Особеност на растението е миризмата на листата му, която е по-силна от тази на цветовете. Едно от най-големите предимства на мушкатото е фактът, че то се отглежда много лесно и не изисква особени грижи.

Латинско име: Pelargonium spp.
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата сравнително суха.


2. Африканска теменужка

image

Едно от най-лесните за отглеждане стайни растения, цъфтящо през цялата година. Изберете между стотиците разновидности като форма и цвят на цъфтежа и на листата. Растението харесва топлината и филтрираната слънчева светлина, а при поливане избягвайте да мокрите листата му, за да не се появят по тях кафяви петна.

Латинско име: Saintpaulia ionantha
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


3. Антуриум

image

Аантуриумът цъфти в ярки нюанси на розовото, червеното, лавандуловото и бялото, като цъфтежът може да продължи повече от 2 месеца. Той обича светлината, но при по-ниска интензивност на естествената светлина може да се отглежда като листно растение.

Латинско име: Anthurium andraeanum
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена (съвсем леко навлажнена през зимата).
Забележка: Всички части на растението са отровни, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


4. Порфирокома ("Бразилска заря")

image

Ако се чудите откъде идва прякорът на порфирокомата - "бразилска заря", то отговорът е, че през летните месеци растението развива тъмночервени прицветници, разцъфващи в лавандулово, като по този начин се създава истинска експлозия от цветове. Когато пък цветчетата прецъфтят, растението може да изстреля малките си черни семенца на другия край на помещението. Когато пък не цъфти, то продължава да удивлява с красивите си листа, прошарени със сребристо. Порфирокомата е подходящ избор и за градината, стига да е разположена на сянка.

Латинско име: Porphyrocoma pohliana
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


5. Коледниче (Коледен кактус)

image

Растението цъфти при условия на по-ниска температура и скъсяване на деня. През есента то трябва да се държи на хладно място (не студено) с достъп до слънчева светлина, докато пъпките му започнат да се развиват.

Латинско име: Schlumbergera x buckleyi
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 21- 26 ° (12 ° през есента); поддържайте почвата сравнително суха.


6. Мини портокал каламондин

image   image

Той е хибрид между мандарина и кумкуат (вид цитрусово растение, подобно на портокал) и представлява храстовидно растение с лъскави зелени листа. То цъфти с ароматни бели цветове през късната зима и ранната пролет, като по-късно се оформят малки плодчета с диаметър 2-3 см.

Латинско име: x Citrofortunella microcarpa
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (12- 18 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


7. Еуфорбия (Христов венец)

image

Еуфорбията е роднина на коледната звезда и се отглежда сравнително лесно, стига да й осигурите много светлина и ниска влажност.

Латинско име: Euphorbia milii
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата сравнително суха.
Забележка: Всички части на растението са отровни (особено млечния сок), ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци. Освен това растението има много бодли, създавайки опасност за нараняване.


8. Абутилон (Стаен клен)

image

Цветовете му са обагрени в оранжево, розово, червено или жълто, и изглеждат като празнична украса сред буйната зеленина. Растението се отглежда като малко дръвче (вертикално), като периодично се окастря, за да му се придаде храстовиден вид. Може да се засади и във висящи кошнички. Името му идва от факта, че листата на абутилона напомнят на тези на кленовото дръвче.

Латинско име: Abutilon x hybridum
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена (в противен случай цветовете може да започнат да падат)


9. Ехмея

image

Плътните сиво-зелени листа на това растение, родственик на ананаса, растат във формата на ваза. Цъфтежът му пък е в розово или пурпурно и издържа дълго време.

Латинско име: Aechmea fasciata
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поливайте по-скоро "вазата" от листа, отколкото самата почва.


10. Глоксиния

image

Глоксинията цъфти през късна зима или ранна пролет, като цветовете й са във формата на камбанки с ширина 7-8 см. и наситени нюанси. Растението е родственик на африканската теменужка и предпочита топлината и високата влажност. Избягвайте да мокрите листата му, за да не остават кафяви петна. Когато цветовете прецъфтят, оставете растението да изпадне в летаргия като преустановете поливането. Когато започне да расте отново, започнете да поливате отново.

Латинско име: Sinningia speciosa
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (12- 23 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена (освен през зимата).




11. Нематантус ("Златна рибка")

image

Растението е родственик на африканската теменужка и цъфти основно през лятото. Ако обаче се постави на място с достатъчно светлина, то може да цъфти и през цялата година. Прякорът на немантусът идва от формата на цветчетата, наподобяващи декоративни рибки. Особено добър избор е за декоративни висящи кощшнички.

Латинско име: Nematanthus spp.
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (10- 12 ° през зимата); поддържайте почвата сравнително суха.


12. Гузмания

image

Част от семейството на ананаса, гузманията има твърди и лъскави листа, растящи под формата на ваза. Красивите и ярки цветове излизат от центъра на "вазата" от листа и могат да траят до 6 месеца. Растението обича топлината, но ще запазите цветовете му за по-дълго време, ако след цъфтежа го преместите на по-хладно място.

Латинско име: Guzmania lingulata
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (15- 18 ° през зимата); поддържайте почвата сравнително суха.


13. Хибискус (Китайска роза)

image

Хибискусът е растение с тропически привкус, чиито огромни ярки цветове могат да се превърнат в украса на всеки дом. Отделните цветчета прецъфтяват след няколко дена, но като цяло растението  цъфти почти постоянно от късна пролет до ранна зима (а понякога и през зимата).

Латинско име: Hibiscus rosa-sinensis
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 12- 21 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


14. Жасмин

image   image

Има много разновидности жасмин, съчетаващи деликатен цвят и приятен аромат, като най-лесни за отглеждане са многоцветният (J. Polyanthum) и арабският (J. Sambac).

Латинско име: Jasminum spp.
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 ° (4- 15 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


15. Кливия

image

Кливията обикновено цъфти през зимата, като цветовете представляват снопчета от 20 червеникаво-оранжеви или жълти цветчета. За целта растението трябва да се постави на хладно и сухо място.

Латинско име: Clivia miniata
Оптимални условия за отглеждане: Средно силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 ° (10- 12 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията съвсем леко навлажнена.
Забележка: Всички части на растението са отровни, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


16. Оксалис

image

Растението се отличава с триъгълни пурпурни листа, които наподобяват по форма детелина. Цветчетата му пък са в деликатен розов или бял цвят и цъфтят почти постоянно.

Латинско име: Oxalis triangularis
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


17. Бегония

image

Някои видове бегония цъфтят през зимата, а цветовете им са в топли нюанси на жълтото, оранжевото и червеното. Растението е подходящо за акцент върху масата или за част от декоративна висяща кошничка.

Латинско име: Begonia x hiemalis
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Забележка: Корените и стеблата на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, особено ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


18. Спатифилум

image

Лесно за отглеждане растение, толерантно към ниска интензивност на светлината и ниска влажност на въздуха. Най-интересната му част са нестандартните му цветове, обагрени в кремаво. Спатифилумът обикновено цъфти през лятото, но някои разновидности могат да цъфтят и през цялата година. Дори без цветове обаче, лъскавата му зеленина е достатъчно атрактивна като декорация.

Латинско име: Spathiphyllum wallisii
Оптимални условия за отглеждане: Слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 29 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Забележка: Всички части на растението са отровни, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


19. Стрептокарпус

image

Растението, родственик на африканската теменужка, цъфти почти постоянно, стига да е поставено при добри условия. Цветчетата му цъфтят в розово, бяло, пурпурно или червено, като обикновено имат контрастиращи бели/ жълти части по тях.

Латинско име: Streptocarpus x hybridus
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; поддържайте почвата в саксията съвсем леко навлажнена.


20. Градинска бегония

image   image

Растението може да цъфти през цялата година, стига да му осигурите достатъчно светлина и свеж въздух (в противен случай то може да бъде нападнато от плесени). Листата на бегонията са наситени и лъскави, а цветовете му цъфтят в червено, бяло или розово.

Латинско име: Begonia semperflorens
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Забележка: Корените и стеблата на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, особено ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Източник: bhg.com




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2785454
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930