Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 19:34 - Край на петната по килима и миризмите от домашния любимец
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 2739 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Няма човек, който да не се е сблъсквал с петна по килима или чергите и неприятните миризми, които те поемат от домашните любимци. Как да сложим край на това без излишна химия?

 

Скоро студеното време ще ни принуди да се затворим у дома и тогава ще се сблъскаме с петната по килима и неприятните миризми, които като че ли сме по-склонни да не забелязваме лятото. Препаратите, които вече се предлагат навсякъде и са съвсем достъпни, често съдържат изкуствени вещества, които могат да навредят на здравето на семейството и домашните любимци.

Ето някои идеи, с помоща на които можете да отстранявате петна от мазнини, дъвки, храна и червено вино. Винаги изпробвайте тези формули на някое крайче на килима, което не се вижда, за да сте сигурни, че няма да навредят на цвета или тъканта.

Най-простият вариант е да смесите равни части вода и течен детергент. Втрийте сместа с ръце или гъба върху петното. Почистете с влажна, чиста гъба и изсушете. Действа при не толкова упорити петна.

Петната от червено вино не са особено трудни за премахване, но само ако са пресни. Тогава и неколкократно изплакване с топла вода може да свърши работа. В противен случай можете да изпробвате следното: Полейте петното с малко мляко, бяло вино или сода и след малко изплакнете с топла вода и течен детергент.

Друга възможност е да смесите равни части течен детергент и водороден пероксид и да втриете в петното. Ако е необходимо повторете и след това изплакнете.

Петна от плодов сок. Разредете леко петното с топла вода и го полейте с бял оцет. Изплакнете с топла вода.

Как да премахнем дъвка? Премахнете колкото можете повече с ръка. Върху останалото сложете кубче лед, така че дъвката да замръзне и просто я отчупете от килима.

За мазни петна. Намокрете петното с изопропилов алкохол. Изплакнете с хладка вода и течен детергент. Ако не е изчезнало съвсем, го третирайте с няколко капки водороден пероксид и изплакнете отново.

Ароматизирайте килима. Смесете две чаши с боракс и 25 капки етерично масло. Разбъркайте добре сместа, разпръснете я върху килима и след няколко минути почистете с прахосмукачка.

Ето и някои „еко” идеи за почистване на мастилени петна и приготвянето на домашни препарати за почистване.

 

Автор: Елена Георгиева




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2785258
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12417
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930