Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 19:01 - Наръчник за уикенда: Главният герой - куфарът!
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 2871 Коментари: 0 Гласове:
7



Наръчник за уикенда

Главният герой - куфарът!


13 Март 2010, брой 60

Той е неделима част от всяко пътуване независимо от целта и разстоянието

 

image
 

 

 

Историята на пътешествията, колониите, преселението и емиграцията е немислима без главния герой - куфара. В началото били грубите кожени чанти и кошниците от брезова кора, по-късно - масивните и тежки куфари и пътните сандъци, които закрепвали с ремък за покрива на каретата, превозваща пътници и поща.
С появата на първата железница през 1837 г. във Франция и установяването на редовни параходни линии през Атлантическия океан започнала епохата на масовите пътешествия. Така се появила необходимостта от "портативен багаж". По това време Луиз Витон започнал работа като калфа при известния френски производител на сандъци за багаж мосю Марешал. За няколко години от калфа момчето се превърнало в истински майстор, на когото парижанките поверявали скъпите си рокли. Витон използвал дървесина от топола за сандъците, а кутиите за шапки били от картон. Благодарение на стабилната му репутация император Наполеон III представил на съпругата си Луиз Витон като опаковчик на багаж. Чантите с марката LV постепенно се превърнали в един от задължителните аксесоари на аристокрацията.
През 1858 г. той изработил първия плосък куфар с железен корпус и дървени летви, покрит със специален брезент, с вътрешна закачалка и полици. Тези куфари веднага станали популярни и Витон бил затрупан с поръчки. През 1886 г. Джордж, синът на Луиз Витон, взема мерки срещу имитациите и пуска куфари с нов дизайн, облицовани с плат в шахматно каре и надпис "Louis Vuitton".
Високото качество на чантите с логото LV излизало скъпо на клиентите, затова почитатели на марката били богати хора - крале и политици, звезди и финансови магнати. Прочутите пътни чанти с марката "Луиз Витон" винаги били в крак с времето. И така през 1901 г. се появил олекотен модел на куфар за авиополети, в 1905-а - удобна чанта за автомобилен багажник, в 1924-а - куфар с вградено писалище и пишеща машина за трансатлантическите круизи...
И днес наследниците на френския майстор са законодатели на багажната мода.
Какви са новостите в света на пътническите куфари днес и как да изберем подходяща чанта и аксесоари за пътуване?
Водещите световни производители на пътни принадлежности предлагат богат избор на модели - от куфари на колелца до портмонета, които могат да се окомплектоват за всяко пътуване. Съвременната багажна мода включва меки пътни чанти, чанти на колелца, спортни сакове, раници, калъфи за фотоапарати и камери. А за преносимите компютри се предлагат специални чанти и калъфи с отделение за документи, джобове за телефон, компактдискове, МР3 плейър.
Изборът на аксесоари зависи от целта и продължителността на всяко пътуване. Ако ви предстои дълъг път, най-добре е да изберете куфар с колелца и чанта. Ако целта на пътуването ви е шопинг, вземете голям куфар, за да могат придобивките ви лесно да се съберат в него. За служебно пътуване е подходящ пътнически куфар с отделение с кръстосани ластици и закачалки, който може да събере до шест комплекта дрехи. Така ще пренесете деловия си костюм и вечерната рокля, без да се намачкат. За кратки пътувания трябва да имате малка пътна чанта от мека материя. Лесно може да я свиете и да я приберете в основния багаж. За предпочитане е багажът да се разпредели в малък куфар и чанта, вместо всичко да се сложи само в един тежък куфар.
Каква е модата при куфарите този сезон?
Познатата правоъгълна форма отстъпва на квадратни или трапецовидни куфари. Квадратните са малко неудобни, но трапецовидните дават по-голямата стабилност при изправяне на късата страна. Голяма част от куфарите са с лят силует, особено твърдите модели. Формата е максимално изчистена. Някои модели имат леко издигната горна повърхност, която създава оптическа илюзия за още по-голямо издължаване и им придава космически вид.
Летите куфари имат само едно пространство и нищо повече. Доста по-удобни са моделите с джобове и други отварящи се при нужда пространства. Тези екстри се срещат при меките куфари. Но и при тях допълнителните джобове са сведени до минимум, формата е овална. Най-нестандартни са куфарите-раници, снабдени с множество джобове и джобчета.
Цената на куфарите варира от стотина до 500 и повече лева. Най-евтините са за еднократна употреба. Специалистите съветват да се похарчат повече пари, но за качествени пътни принадлежности, които ще ви служат дълги години.
През този сезон отново са модерни кожените чанти. Цветовата гама включва всички нюанси на кафяво, бежово, сиво и черно. Разнообразие има и в размерите - от малките класически чанти до големите пътни чанти.
Ако стилът ви е спортен, може да ползвате любимия си сак, но от ново поколение - снабден с теглич като куфарите и удобен за пренасяне. Тези модели навлизат все по-масово на пазара, защото са удобни и не се носят на ръце. Лошото е, че в тях дрехите не могат да се подредят като в куфар.
Някои хора предпочитат удобството на раницата, така че производителите са се погрижила и за тях. Формата на раницата е класическа, използват се нови материи и цветове. Предимство имат импрегнираните тъкани и свежите, младежки цветове. 

Суперлеки и високотехнологични модели

Куфарът с четири колелца и телескопична дръжка за удобно придвижване позволява лесно да се пренесе и най-тежкият багаж. При това специална пружина фиксира дръжката на нужната височина, а колелцата се въртят на 360 градуса. Материалите, използвани за производството на съвременните куфари, са леки и износоустойчиви. Производителите използват полиамид, найлон, полиестер или твърда пластмаса с добавка от метални стружки. А за предпазване от драскотини самият куфар е снабден със специален калъф, направен от здраво ленено платно и гарнитура от кожа.


Помнете, модата е в чантата!


На бляскаво ревю в Париж модна къща Louis Vuitton представи новите модели чанти за сезона есен-зима 2009-2010.
Чантите са с типични форми и цветове, с изчистени линии и от еко кожа. В колекцията преобладават предимно нюансите от кафявата гама. Позлатените елементи са главен акцент в зимната линия на модната къща.
Носи ги и кралицата на поп музиката Мадона, която е рекламно лице на Louis Vuitton и през този сезон.

Подреждането - цяло изкуство

1. Най-долу се поставят обувките.
2. Върху тях се нареждат връхните облекла.
3. В средата се поставят полите и панталоните.
4. Ризите, сгънати по правилата, се нареждат една върху друга, за да не се мачкат.
5. Дрехите, които се мачкат лесно, се "пълнят" с други - например с тениски.
6. Облеклата, които не се мачкат, се пъхат в свободните ниши.



Тагове:   уикенд,   наръчник,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2791755
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930