Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 10:28 - Цветна и ароматна градина
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 4096 Коментари: 0 Гласове:
6



Цветна и ароматна градина

Ако искате градината Ви да е изпълнена с цвят и аромат през цялото лято, заложете на растения, които са не само издръжливи, но и цъфтят дълго време. Вижте няколко предложения за такива растения, които да потопят Вашата градина в свежест през топлите месеци.


1. Разкошният люляк

image

Люляковите цветове са едни от най-чаканите през пролетта заради техния пищен вид, ярък цвят и ненадминат аромат. Изберете по-малък и компактен сорт, за да поддържа храстът височина от не повече от 1.5 м. Ако пък искате да се наслаждавате на ароматните люлякови цветове многократно през годината, изберете специалния сорт, наречен Bloomerang, който цъфти веднъж през пролетта и още веднъж от средата на лятото до началото на есента.


2. Нежният ирис

image

Ароматен и нежен на вид, ирисът съществува в няколко цвята, от които можете да избирате. Той цъфти през пролетта и отново през есента, а като растение е едно от най-лесните за отглеждане.


3. Пищната хортензия

image

Повечето хортензии цъфтят еднократно всеки сезон, но има сорт, наречен "Endless Summer", който цъфти няколко пъти. Той е особено подходящ за местата с по-студен климат, където хладното време не позволява на други сортове да разцъфнат.


4. Вечната роза

image   image

Специалният сорт рози, наречен Knock Out, е създаден специално, за да станат розите по-издръжливи на климатичните условия. Те са лесни за отглеждане и цъфтят почти през цялото лято. Могат да бъдат намерени в няколко цвята – розово, червено, жълто.


5. Великолепният хемерокалис

image

Така наречената "дневна лилия" създава настроение с ярките си нюанси и великолепните си цветове, които цъфтят почти през цялото лято. Растението е издръжливо на сухи и горещи условия.


6. Амбициозният клематис

image

Стремящ се към височините, клематисът се увива около специално поставените решетки, създавайки истинска стена от цвят и зеленина. Ярките му цветове, обагрени в пурпурно, създават килим още в началото на лятото и цъфти отново спорадично през останалата част от сезона.


7. Ароматният здравец

image

Многогодишно растение, здравецът е чест гост в съвременните дворове поради факта, че се отглежда лесно, ухае силно и бързо образува зелен килим от издънки. Сортът Rozanne цъфти от късна пролет чак до първите есенни студове.


8. Ярката валериана

image

Добавете в градината си двойна доза цвят с помощта на валерианата – нейните яркочервени цветове  и буйна зеленина лесно ще се превърнат в ефектен акцент в двора. Растението цъфти почти непрекъснато от пролетта чак до късна есен. За доброто му развитие са необходими само слънце и добър дренаж.


9. Слънчевата жълтичка

image

Официалното название на това златистожълто цвете е кореопсис. То цъфти в яркожълти цветове през цялото лято. Сортът Domino пък е обагрен с пръски в тъмночервено, които придават още по-ефектен вид на растението.


10. Пурпурната непета

image

Непетата, наречена още коча трева или котешка мента, цъфти с продълговати цветчета в лавандулов нюанс. Всъщност по вид то прилича много именно на лавандулата. Подрежете растението след първоначалното цъфтене през късната пролет, за да поддържате неговата форма и да инициирате нов цъфтеж. Непетата е лесна за отглеждане и издръжлива на горещ и сух климат.


11. Непретенциозният игленик

image

Кавказката скабиоза е семпло, но много нежно растение с деликатни лилави цветчета. То цъфти през целия сезон и достига височина от 30- 40 см., а освен това е чудесен избор за градина, в която искате да привлечете пеперуди.


Източник: bhg.com



Тагове:   градина,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2777071
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031