Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2020 20:35 - Как да се размножават правилно резници хортензия. Хортензия развъжда резници във вода
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 3085 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 08.06.2020 20:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Hortensia (или хортензия) е едно от най-старите растения на земята. Данните от археологически разкопки в различни части на света дават основание да се каже, че хортензия (или може би отдалеченият й прародител) е израснала на Земята преди милиони години. И въпреки че външността му често се свързва с Япония, в Америка са открити останките от хортензии, датиращи от 40 до 70 милиона години. Между другото, оттам е донесен в Европа през първата половина на 17-ти век. Според най-надеждната версия, името на растението идва от сливането на две изкривени гръцки думи „хидро” (вода) и „engion” (съд за течност; това е тази форма, която има семената на хортензия). Това означава, че в приблизителния превод името на цветето означава "съд с вода".

Градина на хортензия

В света има повече от 80 естествени вида хортензия, които са предимно цветни храсти. В допълнение към тях, съществуват и сортове, отглеждани от европейски градинари въз основа на преди отворени. Например, първият естествен сорт, с който се срещат в Европа, е дървото на хортензията. През ХХ век, на негова основа, се отглеждат гортензия Treelike Grandiflora. Има и видове, отглеждани на основата на хортензия с големи листа и мехурчеста хортензия, най-популярният вид днес.

Не веднага, но хортензията привлече вниманието на европейските градинари - по-специално способността да цъфти в продължение на няколко месеца през тези периоди, когато повечето цветя избледняват, и способността да се държи на първите сериозни студове. Беше решено да се подобрят тези характеристики, а вече споменатите разновидности са родени. Хортензията не е трудна за отглеждане и се чувства чудесно както в градината, така и във вътрешното гърне. В някои страни - например в Белгия - от средата на 20-ти век има семейни оранжерии, специализирани в отглеждането и възпроизвеждането на многобройни разновидности на това очарователно цвете.

Двете вътрешни и градински хортензии се размножават по пет начина:

  1. семена.
  2. зелени резници.
  3. наслояване.
  4. потомство.
  5. разделянето на храст по време на трансплантацията.

Всички тези методи са добри и заслужават внимание, но сред градинарите, особено градинарите, се счита, че хортензията възпроизвежда най-добре от резниците.

Практиката показва, че е най-ефективно да се занимават с резници през лятото, през юли, когато започват да се появяват пъпки от хортензия, но пъпките все още са запазени. Тяхното присъствие е важно, защото експертите препоръчват рязане на резници с листа, които имат един или повече пъпки. За размножаване са подходящи само резници от млади растения, затова, ако резниците се провеждат на стар храст, тогава първо трябва да го „подмладите“ като извършите подходяща резитба.

Нарязването на резници има няколко важни нюанса, на които си струва да се обърне внимание:

  1. те, както и последващото култивиране, трябва да се извършват в засенчена зона на градината.
  2. най-подходящ за вкореняване на резници от странични издънки, разположени в осветената долна част на короната. Те са добри, защото имат сравнително големи пъпки и не са чувствителни отначало към болести, което значително увеличава шансовете им за успешно размножаване.
  3. влагата трябва да остане в тъканите на нарязаните издънки - зависи от това дали процесът на вкореняване ще бъде успешен. За да го спаси, трябва да ги отрежете рано сутрин.
  4. накрая, когато работят, те не трябва да се оставят да изсъхнат. За да направите това, изрежете стрелите трябва незабавно да се поставят във водата и незабавно да продължите с по-нататъшно рязане.

image

Първо трябва да премахнете зеления връх с пъпка, а останалите да се разделят на няколко части, така че всеки да има по две или три двойки листа. Когато това е направено, долните листа могат да бъдат отстранени, а горната - съкратена наполовина и поставете резниците в разтвора на коренния стимулатор, така че листата да не попаднат в нея. Като решение можете да изберете всеки от следните корен, хетерооксин или циркон - но трябва да го направите в строго съответствие с инструкциите и след изчакване, изчакайте два часа на тъмно място. Това означава, че е разумно да се започне рязане на издънки и резници от хортензия само след приготвяне на разтвора.

Ако не е възможно да се закупи индустриално решение, можете да го подготвите сами. Рецептата е проста: една чаена лъжичка мед на чаша вода. Медът стимулира образуването на удебеляване на корена (калус) в края на рязането, от което тогава расте коренната система.

Заедно с разтвора трябва да се приготви и предварително да се навлажни почвата в съотношение на торф и пясък като 2: 1. Когато всичко това е направено, можете да засадите резници и да ги покриете с банки. В сухо време трябва да ги поливате ежедневно на брега - така се извършва не само овлажняване, но и освежаване.

За предпочитане, непокритите резници се напръскват два пъти на ден.

image

Резултатът от тези усилия ще бъде вкореняване на резниците за около месец и появата на нови листовки върху тях от самите пъпки, които сте предпазливо оставили при рязането. Когато това се случи, можете да замените бурканите с няколко слоя от всеки материал, който може да покрие и защити младите издънки от ранните есенни студове. През зимата, леко израсналите хортензия трябва да бъдат напълно покрити с паднали листа, след това една ниска рамка трябва да бъде инсталирана и покрита с материал, който може да предпази младите издънки от замръзване. Ако в района ви има иглолистна гора, можете да поставите дърво на върха.

През пролетта резниците се трансплантират в леглото за по-нататъшен растеж. Когато са достатъчно възрастни, те могат да бъдат трансплантирани отново - вече на постоянно място, където ще очароват окото с красотата си.

В допълнение към градината, хортензия може да се разрежда през есента у дома. Направете го по следния начин:

  1. дръжката е нарязана на дължина 12-15 см. за предпочитане от бягството, на което тази година не е имало цвете.
  2. листа от два долни възела са отстранени от него.
  3. големи листа се нарязват на половина.
  4. дъното на рязането се потапя в праха на покритието и след това се залепва в дълбочината на две междувъзлия в специална дезинфекцирана почва, която е смес от мокър глинест с едър пясък. Ако няма петел, то тогава не е страшно - можете да се придържате без него.
  5. в една саксия е позволено да се поставят не повече от три резници.
  6. след това саксията се поставя в чиста прозрачна пластмасова торбичка и три пръчки се залепват в земята, така че листата не докосват стените на пакета. След това пакетът е завързан. Целта на такива манипулации е да се предотврати проникването на въздух в него и да се създаде гореща влажна среда за кълновете.
  7. след това започва процесът на проследяване на растежа. Веднъж седмично трябва да проверявате резниците и земята в саксия и да премахвате падналите листа. Опаковката трябва да се отваря само при поливане, което трябва да се извършва умерено и за кратко време, така че новообразуваните листа да имат време да издухат. В зависимост от температурата в помещението резниците ще поникнат след две или три седмици. След това опаковката може да бъде премахната.

През зимата, стоящ на перваза на вази с растения растения могат да увиват стари вестници, за да се избегне образуването на лед. През пролетта, когато студът свърши, можете да носите саксиите навън и, поставяйки ги на сянка, постепенно ги привиквайте на открито в дъждовно време. Когато растат и стават по-силни, те могат да бъдат трансплантирани на открито. До есента, разсадът трябва да прерасне в храсти, които могат да оцелеят през зимата. Първата зима за млади растения е тежък тест и зависи от това доколко хортензия може да оцелее.

Що се отнася до хортензия стая, флористи смятат, че това, странно, у дома може да се отглеждат през зимата, през януари или февруари. Направете го по следния начин:

  1. за началото се изрязват резници от базални издънки, но по такъв начин, че на сегмент от седем до осем сантиметра има до три междувъзлия.
  2. премахване на долните листа, и горната част, в зависимост от техния размер: една трета - ако са малки; половин - ако е голям.
  3. долният разрез се обработва от коренния стимулатор, а резниците се засаждат в торфено-песъчлива почва, където се покриват с банки, за да се поддържа температура + 18-20 и влажност 75-80%. Резниците трябва да се държат на светлина и ежедневно да се изваждат от банките за проветряване. Поливането трябва да бъде редовно, но умерено - почвата не трябва да изсъхне. В резниците се корени в около три до четири седмици, след което те седят в саксии с диаметър 7-9 cm.

До есента резниците ще се превърнат в многостеблени храсти от три до четири издънки. Ако вътрешната хортензия се подложи на калеми през пролетта, то през следващата зима ще получите растение само с едно стъбло.

Както виждате, възпроизвеждането на хортензия не е особено трудно - нито у дома, нито в градината. Основното, което се изисква от вас, е вниманието и усърдието и тя ще ви се отплати много пъти.

 

Хортензиите са декоративни цъфтящи растения, които, в зависимост от размера на храста, могат да се отглеждат в градината или на закрито. Притежават отлична листна маса и се наслаждават на обилното цъфтене. Ако искате да растат собствените си ръце, без да прибягвате до закупуване на посадъчен материал, ще трябва да научите някои тайни. Възпроизвеждането на резници на хортензия ви позволява да запазите всички присъщи на декоративните свойства на ума изгледи и бързо да получите красиво цъфтящо растение.

размножаването на резници на хортензия във вода и почва се използва както в индивидуалното цветарство, така и в индустриален мащаб. На тази страница са предложени 4 ефективни метода, които дават отлични резултати с минимални усилия.

Първо трябва да запазите следните инструменти и материали:

  • резници от хортензия, събрани предварително;
  • земен микс с хлабава структура, мъх, пясък;
  • вермикулит и други видове материали за капки;
  • различни контейнери за засаждане, саксии, вази;
  • дестилирана вода при стайна температура;
  • машинки за подстригване и резачки с рязко заточени остриета;
  • специални химични съединения, които стимулират вкореняването;
  • бичени тухли, речен фин камък или друг вид дренаж;
  • градинска лопата.
Метод 1: Как да размножавате резниците на хортензия в земята

Преди да умножите резниците на хортензия в почвата, е необходимо да решите проблема с посадъчния материал. Изрезки могат да бъдат взети от стари храсти, които са спрели цъфтежа. За да направите това, трябва да се изкопаят отделни издънки и старателно да се почистват от земята и слой от мулч.
image

След това се премахват всички изсушени и повредени корени и процеси.

Внимавайте да не останат по-малко от 3 цветни пъпки. image

Внимателно отрежете горната част. Оптималният размер на засаждането е от 12 до 17 см. Не е необходимо да се събира посадъчен материал от болни растения.
image

След рязане материалът се накисва за половин час в разтвор на фунгициди и антибактериални лекарства. Първият метод е подходящ за онези градинари, които вече разполагат с приличен брой разновидности на хортензия.

2-ри начин да развиете собствена хортензия

За вътрешно отглеждане на това растение можете да използвате втория метод. Тя се крие във факта, че вкореняването се извършва директно във ваза в специална почва.

За да отглеждате собствена хортензия, ние подготвяме резници. След това пригответе смес от хранителна почва и пясък в съотношение 1: 1. пясъкът може да бъде заменен с вермикулит. Готов капацитет за пълнене за кацане. Разсипа се с вода.
image

Избраните резници се подрязват с ножици на височина 17 см. Местата на разфасовките трябва да са 5 см над крайните листни пъпки.
image

Необходимо е да се отреже цялата листова маса. Той стимулира образуването на корени.
image

Ние спускаме долната част на рязането в решението, за да ускорим процеса на вкореняване. Обикновено се използва готов течен състав, закупен в специализиран магазин. Но можете да направите свои ръце от прах. Може да се остави в разтвор за 12 - 24 часа.
image

В земята се правят дупки с подходящ диаметър. Почвата около нея е уплътнена. Дълбочината на отворите трябва да бъде най-малко 5 cm, максимум 10 cm.
image

Следва процес на вкореняване, който може да отнеме до 3 седмици. За да подобрите този процес, можете да покриете резниците върху стъклен буркан или филм. image

Поливането се извършва при необходимост (изсушаване на почвената кома). Температурата на околната среда не трябва да пада под 16 градуса по Целзий. Оптималната температура е 25 градуса по Целзий.
image

 

След 20 дни можете да проверите качеството на образуването на кореновия лоб. За да направите това, дръжката може да бъде леко издърпана нагоре. Ако се почувства съпротива, корените се оформят равномерно в необходимия обем. В този случай е възможно преместването на калеми в постоянно „място на пребиваване“.

  3-ти начин за отглеждане на резници от хортензия от храста

В допълнение към агротехническите операции, описани по-горе, все още съществуват методи. Например, третият метод за отглеждане на хортензия е подходящ, ако има достатъчно млад и силен храст.

Огънете долния клон, така че да докосне земята.
image
image

Хранителен субстрат се излива в отвор за предварително изкопаване. Средата на клона леко прониква в нея. Най-горе се поръсва с пръст, полива се и се покрива с пластмасова обвивка. Притиска се към тухла или друг тежък предмет.

периодично поливане, така че земята под филма винаги остава мокра.
image

След 2 седмици, отстранете филма, леко наклонете земята и проверете състоянието на корените.
image

С отрицателен резултат, направете тухла и оставете за още 2 седмици.

След образуването на собствената си коренова система, режеш от майчиното растение.
image

След 2 седмици може да бъде трансплантиран на постоянно място. За това се изкопава нов завод с лопата. Опитайте се да не повредите земята.
image

След засаждане на постоянно място осигурете Penumbra за 7-10 дни. Вода редовно.
image

Четвърти метод: възпроизвеждане на резници на хортензия във вода

Бързото възпроизвеждане на резници на хортензия във водата ще изисква определени умения, тъй като посадъчният материал има тенденция да загнива дори при малки нарушения на селскостопанската технология. Четвъртият метод може да се използва за възпроизвеждане на градински хортензии и за развъждане на стайни растения.

Подгответе резниците, като премахнете широколистната маса от тях. Дължината на дръжката трябва да бъде от 10 до 18 см. Горната част също е нарязана над последната листна пъпка.
image

Поставете резниците в контейнер, пълен с топла вода. Можете да добавите втвърдяващ се състав към водата. Контейнерът трябва да бъде прозрачен, тъй като проникването на светлина стимулира образуването на кореновата система.
image

Изчакайте, докато корените са до 2 cm.
image
image

Водата във вазата трябва да се сменя всеки ден, като се избягва затлъстяла миризма.
image

Хортензията е отлично декоративно растение, а по време на цъфтежа наситеният въздух е изпълнен с прекрасен аромат на мед. С негова помощ, ландшафтни дизайнери украсяват стените на сгради, арки, основни входове. Тя е красива през лятото, когато хвърля кошници с бели, лилави или розови цветя, а през есента, когато листата му станат ярко жълти, толкова много градинари имат естествен въпрос: как да се разпространява хортензията? Какви са начините, какви са оптималните дати за това?

Хортензията може да се размножава:
  • изрезки;
  • наслояване;
  • правене на храст;
  • семена.

На практика те най-често прибягват до присаждане, тъй като това е най-простият и най-достъпен метод. И по този начин може да се размножава почти по всяко време на годината! Зелените резници дават корени в пясък, вода, лек субстрат. Не е лошо вкоренени и дървени издънки.

Има някои различия в размножаването чрез резници в различни видове храсти. Въпреки че стандартният метод с различна степен на ефективност е приложим за всеки от тях.

Стандартна технология за отглеждане
  • Нарежете зелените резници с дължина 7-12 см през лятото. Изберете за това най-бързо растящите издънки, разположени на осветената страна на храста или дървото.
  • Те премахват долните листа и са засадени или в пясъка, или в лека почва.
  • Вода и покрийте с пластмасова обвивка. Ако резниците са много, те могат да бъдат засадени при наклон от 30-45 градуса.
  • В бъдеще, разсадът се излъчва 1-3 пъти седмично, като се увеличава честотата на тази процедура с всяка седмица и се напръсква със спрей. Субстратът обикновено не е необходимо да се полива, защото след пръскане капки, падащи от листата, естествено го овлажняват. След 3-4 седмици се появяват корените, след което се отстранява оранжерията.
Хортинга на метла

Оптималният период за рязане на резници - средата на юни. Опитите за вкореняване на този вид по-късно или по-рано са по-малко ефективни. За да направите това, отсече долните издънки, които не съдържат пъпки. Ако е възможно, дръжката се отделя с пета, т.е. с парче кора на клона, от който е израснал. Дължината на рязането може да бъде всякаква: тя не трябва да бъде кратка, както при размножаването на други видове. Разфасовките се обработват от Корневин, след което резниците се засаждат в саксии с лека почва, а понякога (ако времето не е прекалено горещо) - веднага на леглата.

Hortensia paniculata може да цъфти през първата година от живота. В този случай, не забравяйте да отрежете всички пъпки!

Градинска хортензия

image

Този вид има по-малък процент на вкореняване, така че неговите резници трябва да бъдат лекувани с лекарства, които ускоряват вкореняването. Най-популярният от тях е Корневин. Можете да поставите резниците в разтвора или да покриете долните части с тънък слой прах. Малко по-добре да даде корените на зелените издънки, нарязани през лятото.

Останалата част от технологията е стандартна.

Дървена хортензия

Издънките на дървесната хортензия, за разлика от другите, се коренят добре през есента. За да направите това, малко преди началото на зимата студено време, върховете на узрели издънки с 2-3 двойки листа са отрязани. По-ниските са напълно отстранени, горните са отрязани наполовина, а от средните остават само дръжки.

image

Изрезките се измиват в основен разтвор за дезинфекция, след което се засаждат в саксии с разхлабена въздушно пропусклива почва и се поливат със слаб фитоспоринов разтвор (за предотвратяване на гниене). И накрая, насажденията се покриват с мини-оранжерия или пластмасови торбички и се поставят на светла перваза с стайна температура. 2-4 пъти седмично се излъчват.

Като такива, те се съхраняват до пролетта, от време на време проветряват и умерено поливат. Корените се появяват след месец. Разсадът расте бавно, докато се засаждат на открито. В най-тъмните зимни дни те ще трябва да подчертаят.

Голяма листа хортензия

Този вид се различава от другите в по-капризността си при присаждането. Подходящи за това са само зелените резници, които се отрязват от юни до септември. За предпочитане е да се прави в облачни дни. Вземете само върховете на леторастите с 3-5 двойки листа, които са значително съкратени по време на засаждането. Всички други действия са стандартни.

Как да се размножават резници на хортензия във вода?

Зелени резници на хортензия, с изключение на едрите листа, дават корени дори във вода. За да направите това, вземете стреля от върха с 2-4 двойки листа. Долните листа са напълно отрязани, а останалите - скъсени. Долната част на дръжката се потапя във вода за 1 см, покрита с мини-оранжерия или пластмасова торба.

image

За тази процедура е за предпочитане да се избере прозрачен контейнер. Важно е също периодично (веднъж на всеки 5-7 дни) да се променя водата, тъй като патогенните бактерии се размножават в нея по време на стагнация, причинявайки гниещи процеси.

След 3-3,5 седмици ще се появят първите корени. Когато достигнат дължина от 2-3 см, растението може да бъде трансплантирано в саксия или в случай на облачно и хладно време - на открито.

Издънки за зимата

Hortensia може да се размножава дори и през зимата.

Етапи на зимно присаждане:
  • През втората половина на октомври или малко преди зимния студ майчиното растение е изкопано, засадено в саксия и поставено в сутерена. Препоръчително е да се използва лека почва, състояща се от 4 части дерново, 2 части хумус, 1 част от торфа и 1 част от пясъка. Там храстите трябва да стоят при температури близо до улицата. Както се изисква, земната стая се полива умерено, но при ниски температури поради бавното изпаряване може да не е необходимо.
  • В средата на януари растението се въвежда в стая с температура около 10 градуса. Скоро пъпките ще започнат да цъфтят по храста. До края на февруари младите издънки достигат достатъчна дължина за присаждане: те имат 3-4 чифта листа.
  • Резниците се нарязват, държат се в стимулаторите за образуване на корени в продължение на 24 часа и се засаждат в лека хранителна почва, покриваща с мини-оранжерия. Заровете ги на първите листа. Вместо почва, можете да използвате груб пясък.
  • Месец по-късно укритието постепенно се отстранява и младите разсад се отглеждат на перваза на прозореца преди началото на топлия сезон. Хортензия е засадена в средата на май в сянка.

 

https://24segodnya.ru/bg/oboi/kak-pravilno-razmnozhat-gortenziyu-cherenkami-gortenziya-razmnozhenie/




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, maistorica. За цветето ...
12.06.2020 05:58
Здравей, maistorica. За цветето хортензия писах във Wikipedia. Наскоро се отказах да пиша повече там. Бях попаднал на материали, предоставени от работещите в един разсадник.
Поздрави!
цитирай
2. vesever - Имам две хортензии. Малки са. Чакам ...
27.07.2020 10:43
Имам две хортензии. Малки са. Чакам ги да пуснат издънки, за да ги размножа. Не знаех, че става и с резници. Благодаря за полезната информация!

Поздрави и хубаво лято!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2776467
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031