Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2009 17:35 - Идеи за дизайна: 6 нестандартни идеи с релефни тапети
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 5390 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.01.2009 17:37


6 нестандартни идеи с релефни тапети

Релефните тапети са красиви, нестандартни и придават на стените характер и чар. Не е необходимо обаче да ограничавате въображението си само до стенната облицовка, тъй като тапетите с релеф могат да намерят още много приложения в дома. Ето и някои от тях:


1. В домашния офис

image image

Използвайте релефни тапети, за да придадете на аксесоарите си индивидуалност. Можете да украсите папките и кутиите си с документи, рамките с картини и дори кошчето за отпадъци, облепяйки ги с парче релефен тапет.

image

Допълнителен бонус е възможността да изберете цвят за всеки аксесоари, пребоядисвайки тапета в желания нюанс.


2. Нестандартни щори за прозореца

image

Изберете няколко различни вида релефен тапет и ги пребоядисайте предварително в желаните цветове. С няколко парчета от тапетите можете да създадете красива и нестандартна украса за прозореца – щори от вплетени една в друга ленти. За целта нарежете тапетите на ленти с ширина 5 см. и желаната от Вас дължина – за да определите необходимия брой ленти (вертикални и хоризонтални, измерете ширината и дължината на прозореца (желаните размери на щората) и разделете на 5 (см.). Така например, ако искате щора с дължина 100 см. и ширина 50 см., необходими са Ви 20 ленти за вертикалната плетка (по-дългите) и 10 – за хоризонталната (по-късите). Поставете вертикалните ленти на равна повърхност и залепете краищата им, след което вплетете хоризонталните ленти, фиксирайки ги в края.


3. В трапезарията

image image

Релефните тапети могат да внесат нотка официалност във всяка трапезария. Можете да ги използвате за декорация на долната част на стените или за освежаване на старата ламперия. Съчетавайки два различни тапета, Вие можете да създадете усещането за наличието на сложна декорация, като същевременно това няма да ви струва купища пари и труд. Можете да добавите допълнителни елементи – дървени, пластмасови или метални самозалепващи се фигурки, които да изпълняват ролята на свързващ елемент.

image

Друго приложение на релефните тапети в трапезарията е върху корниза. Него можете да украсите с лента от тапет с необходимата ширина и желания цвят, така че да създадете илюзията за релеф върху самата повърхност на корниза. Лентата може да залепите за повърхността или пък да втъкнете краищата й под ръбовете на самия корниз.


4. Подложка за масата

image

Използвайте релефен тапет, за да си направите тази красива и нестандартна подложка за маса. Тя ще е практична и едновременно с това ще играе ролята на декорация за масата. Най-добре е за целта да изберете тапети от винил, които се почистват по-лесно. Ръбовете пък се облицоват с парчета филцов плат, чиито ръбове са скосени в двата края.


5. В спалнята

image image
image image

В спалнята също можете да намерите приложение на релефните тапети – върху дъската на леглото, върху рамките със снимки и картини, върху огледалото, върху шкафчетата и дори върху абажура на настолната лампа. Идеята, показана върху нощното шкафче, може да бъде използвана и за шкафовете в кухнята, като изберете желания релефен тапет и го залепите/ застопорите към вратичката на шкафа, а накрая (при желание) можете да боядисате в избран от Вас цвят. Що се отнася за облицоване на абажура на лампата, то изберете такъв с прави страни – облицовайте го така, че тапетът да остане едно парче, като накрая застопорите двата му края (не е желателно да използвате лепило, тъй като абажурът е в непосредствена близост до нагряващата се крушка).


6. Красиви декоративни кутии

image

Направете си бързо, евтино и лесно декоративни кутии за документи, снимки и други предмети – единственото, което трябва да направите е да изберете подходящ за целта релефен тапет. След това облицовайте кутията и капака й с тапета и при желание боядисайте в желания цвят. Накрая залепете по един пластмасов слот за етикетите и поставете надпис със съдържанието на кутията.


Източник: bhg.com



Тагове:   нестандартни,


Гласувай:
1



1. eleonoraknyazheva - Свежи идеи,:)
20.01.2009 17:42
благодаря ти, че ги събираш и ни ги показваш тук. На мен ми предстои да подменям тапетите в коридора си и мислех да комбинирам нещо по подобен начин в коридора и още обмислям варианти.
цитирай
2. cerise - И на мен много ми
29.04.2010 00:50
харесаха тези идеи ... :))...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2776951
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031