Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2009 08:38 - Подгответе дома си за пролетта - 21 съвета за здравословно пролетно почистване
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 4715 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2009 08:45


11 съвета за здравословно пролетно почистване

image

За Вас чистенето може да е лесна работа, но замисляли ли сте се как то влияе върху Вашето здраве? Остатъци от насекоми, прах и препарати – всички тези неща могат да повлияят върху организма, на момента или пък с времето. На пръв поглед може всичко да изглежда напълно безопасно, но ако се вгледате по-отблизо се оказва, че докато чистите, около Вас гъмжи от фактори, застрашаващи здравето Ви.

Според специалистите понякога решението на проблема с микробите и мръсотията може да се окаже по-опасно за здравето от самия проблем, тъй като често в домакинствата се използват агресивни и опасни почистващи препарати. Някои от тях обаче могат да бъдат заменени с много по-безопасни продукти, които освен това са и много по-евтини и по-екологични. Такива продукти са содата за печене, оцетът и лимоновият сок. Вижте няколко идеи за по-здравословна и безопасна грижа за дома.


image1. Почиствайте организирано.
Няма смисъл да почиствате с гъба пода, ако след това почиствате праха от шкафовете или от полилея. За да почистите така, че да премахнете повечето мръсотия и микроби, почистването трябва да бъде ефективно. Това означава да систематизирате действията си така, че да не се налага да се връщате назад по няколко пъти, често размазвайки допълнително мръсотията. Движете се само в една посока – отляво-надясно и отгоре-надолу. Така например, добре е да започнете от тавана и горната част на стените, и да продължите надолу към прозорците и мебелировката, завършвайки с подовата настилка.

2. Почистете нещата, за които преди не сте се сещали.
Не  всеки знае, че матракът е магнит за всякакъв вид микроорганизми, някои от които могат да причинят алергия. Затова е добре да изпирате калъфа му поне веднъж на 1- 2 месеца с гореща вода (поне 60°), а самият матрак да почиствате с мокра кърпа и гореща вода. Ето и още няколко места, които може би досега не сте се сещали да почистите:

Слушалката на телефона – това е едно от местата, които според специалистите събират най-много микроби, бактерии и вируси.
* Кошчетата за смет – особено онази, които се намират в кухнята и банята; изпразването им не означава, че сте ги почистили, затова трябва да се почистват редовно с четка и гореща вода (може да се добави и малко подходящ почистващ препарат).
* Завесите в банята – те са подложени на постоянна влага, което ги прави чудесен дом за плесените.
* Автоматичните съдомиялни – ако се загледате по-отблизо в съдомиялната си машина, може да забележите по ръбовете й наченки на плесен и мухъл; същото важи и за гуменото уплътнение по вратата на хладилника.
* Камината – запушеният комин е не само неприятен за чистотата в дома, но може да е опасен за здравето - той може да се възпламени внезапно и да върне въглеродния диоксид обратно в жилището.

3. Почиствайте с вълнено парцалче.
При търкане вълната създава статично електричество, което привлича праха и мръсотията. За целта можете да използвате стари вълнени чорапи, пуловер или одеяло.

4. Почиствайте сребърните повърхности с паста за зъби.
Някои препарати за почистване на сребро съдържат производни на нефта, амоняк и други опасни вещества, затова можете да ги замените с обикновена паста за зъби. Втрийте пастата с пръсти или парцал, а след това изплакнете с топла вода и полирайте с мека кърпа. За по-големи сребърни съдове можете да използвате паста от сода за хляб, смесена с малко вода и поставена върху гъба.

5. Отпушете канала без препарати.
Ако каналът не е силно запушен, вместо препарат можете да използвате шепа сода за хляб, след което да налеете половин чаша оцет. По същия начин можете да правите ежеседмична профилактика на каналите срещу запушване и неприятни миризми.

image6. Екологично и ефективно почистване на прозорците.
Смесете 1/3 чаша бял оцет, ј чаша изопропилов алкохол и литър дестилирана вода. С тази смес можете да почистите прозорците си. Ако препаратът все пак оставя следи и не почиства добре, то вероятно това се дължи на восъчното натрупване от предишния препарат, който сте използвали. Ако това стане, сменете изопропиловия алкохол с лъжичка препарат за миене на съдове. Ето и още няколко съвета:

* Вместо да използвате спрей, най-добре намокрете стъклата с помощта на гъба моп (гъба с дръжка) – навлажнете прозорците обилно и оставете разтворът да подейства за 5 минути.
* Избягвайте да почиствате прозорците на пряка слънчева светлина, тъй като слънцето изпарява препарата твърде бързо, оставяйки петна.

7. Почистване и дезинфекция на тоалетната чиния.
За да почистите екологично и безопасно за здравето тоалетната чиния, отново можете да заложите на оцета – налейте чаша бял оцет в чинията, а част от него напръскайте отстрани. След това поръсете сода за печене и изчакайте 15 минути, след което почистете с четка, която сте поръсили с още сода. Оцетът разтваря алкалните наслоявания от твърдата вода, а содата почиства и механично чрез ситните си зрънца.
За допълнителна дезинфекция избършете тоалетната чиния с кърпа, напоена с изопропилов алкохол.

8. Почистване на кухненския под.
Според специалистите не е необходимо да дезинфекцирате пода в кухнята, освен ако наистина не се налага, тъй като постоянното движение из помещението обезсмисля целия замисъл. Вместо това почистете настилката с няколко домашно приготвени рецепти:

* Ламинирана настилка и настилка от твърда дървесина – разтвор от ј чаша бял оцет и литър вода; за почистване използвайте хавлиени кърпи от чист памук (не микрофибър, тъй като той се прави от полиестер).
* Мраморни, керамични и гранитни настилки – използвайте само гореща вода, тъй като почистващите средства вероятно ще повредят тези материали.
* Линолеум – гореща вода с много малко препарат за съдове (при нужда).

9. Почистване на дъската за рязане.
Според проучванията, върху дъската за рязане могат да се намерят до 200 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. За да я почистите, след като я измиете с препарат за съдове, напръскайте дъската с чист 5%-ов оцет, като оставите оцетът да подейства за една нощ. Можете да минете допълнително с тампон, напоен с алкохол.

image10. Екологично почистване на килима.
Лесно и безопасно почистване на килимите можете да направите с помощта на содата за печене – напръскайте с нея килима и я разнесете добре, оставете да подейства 10-ина минути и я изметете/ почистете с прахосмукачка. Содата поема не само мръсотиите, но и неприятните миризми. Можете да използвате и царевично нишесте, което поема мазнините и мръсотията в дълбочина.

11. Още няколко идеи.
Специалистите препоръчват да пазите кутийка с боракс (борова киселина) за почистване на много упорита мръсотия. Трябва обаче да бъдете внимателни, както при употребата, така и при съхранението му, тъй като боровата киселина е токсична, ако се погълне - затова я дръжте далеч от деца и домашни любимци (в заключен шкаф, заедно с останалите опасни препарати). Въпреки че не е безопасен обаче, бораксът е натурален продукт и е добра алтернатива на далеч по-опасната белина и други агресивни препарати. Друг добър дезинфектант е изопропиловият алкохол (т.нар. rubbing alcohol), който обаче е леснозапалим.

* Почистване на ваната и плочките - две- три капачки от натурален почистващ препарат на кислородна основа, смесен с литър вода.
* Полиране на мебели - смес от зехтин и оцет.
* Почистване на фурната – паста от сода за печене, смесена с вода.
* Освежител за въздуха – бял оцет и вода в съотношение 1:1 се кипват за няколко минути (премахване на миризмите в кухнята).
* Почистване на плесен – смес от равни части вода и водороден пероксид /перхидрол/ (20%).
* Почистване на петна – петната от мазнина и боя се напръскват с пяна за бръснене, след което се избърсва; петната от пот върху ризите се почистват като 30 минути преди прането петното се напръсква с водороден пероксид; петна от плесен се почистват с неразреден бял оцет (5%).

Източник: rd.com

Подгответе дома си за пролетта

imageПролетта дойде и тя сякаш ни призовава за промяна. Освен всички присъщи на сезона промени обаче, можете да се замислите и за своя дом, който също се нуждае от щипка ново настроение. Ако не планирате ремонт тази година, можете да внесете тази промяна дори само в декора на дома си. За тази цел можете да използвате фини материи, флорални мотиви и природни елементи. Ние Ви предлагаме няколко начина да внесете така чаканата пролет в домашната атмосфера.


1. Изчистете изтривалките

Внесете лятно настроение още от вратата като почистите мястото пред нея, включително и изтривалките. Измийте добре вратите и прозорците, а ако се налага ги пребоядисайте. Ако пък разполагате с веранда можете да добавите и няколко саксии със зелени растения.

image2. Преориентирайте интериора

Ако досега мебелите Ви са били разположени срещу камината, сега вече можете да помислите за разместването им спрямо смяната на сезона (например близо до прозореца, за да се наслаждавате на слънцето). Сменете фокусната точка като я ориентирате например спрямо гледката към градината. Така, ако например аранжирате наново местата за сядане, можете да ги насочите така, че да можете да се наслаждавате на природните картини навън.

3. Сменете килимите

Дебелите и създаващи усещане за уют и топлина килими са за зимата – пролетта и лятото са сезони, изискващи подово покритие, което няма да задържа допълнително топлината. Приберете някъде дебелите килими и ги заменете с леки килимчета от сизал или памук в светли цветове. Сега е и идеалното време да почистите и поправите дефектите именно на зимните килими, за да са готови те за употреба през есента.

image4. Създайте ред

Потърсете някои организационни решения за дома си. Всички места в него, които са претрупани и хаотични могат да погълнат Вашето лятно настроение, тъй като правят пространството тежко и поглъщат светлината. За целта е нужно да изхвърлите част от нещата или да използвате допълнителни места за съхранението им.

5. Създайте една гостоприемна веранда (тераса)


Лятото призовава хората на открито. Ако сте от щастливците, които живеят в къща, това означава, че е време да обърнете внимание на верандата в дома си. Ако пък живеете в апартамент, то мястото, което свързва дома Ви с външния свят, е терасата. Сложете няколко градински столчета, масичка и/ли градинска люлка. Добавете градински аксесоари, материи във флорални мотиви и живи цветя. Всичко това може да превърне дори една обикновена стая в помещение с атмосфера на градина.

6. Махнете изкуствените цветя

Премахнете изкуствените цветя от дома си и ги запазете за зимата. Вместо тях поставете свежи живи цветя, зелени растения и саксии.

image7. Сменете аксесоарите

Сега е времето да прегледате обстойно аксесоарите в дома си и да преподредите шкафовете и рафтовете. Избършете натрупалия се прах по тях и ако се налага ги пребоядисайте. Върху лавиците поставете предмети, които създават усещането за лекота и свежест. Можете например да изнесете на показ порцелановия си сервиз с флорален мотив или пък фигурки от стъкло. Можете да добавите и живи цветя към интериора.

8. Мислете лятно

Леки завеси, тънки покривки за масите, леки кувертюри за леглата и фини материи за възглавниците – всички тези елементи придават лежерност на атмосферата и създават лятно усещане. Изберете едноцветни, бродирани или пък щамповани материи, които се вписват добре във Вашия интериор.

image9. Изчистете камината

Сега е перфектното време да почистите камината, която няма да Ви е нужна чак до есента. Премахнете добре пепелта и остатъците от материала, с който сте се отоплявали. Можете да поставите на тяхно място изкуствени цветя, декоративни свещи или красиво оформени брезови пънове. Ако пък желаете можете и да покриете отвора на камината, така че да скриете вътрешността й.

10. Олекотете интериора

Ако имате кадифени завеси или тежко рипсено канапе, най-добре е да ги замените с нещо по-леко и пролетно. Махнете тежките пердета и сложете на тяхно място въздушни полупрозрачни материи. Върху канапето пък можете да поставите калъф от лека материя в светли цветове и/ли флорални мотиви.


Източник: interiordec.about.com




Гласувай:
0



1. iliada - Мдааааааа!!!
18.04.2009 08:44
Добре ,че надникнах при теб и се сетих ,че кофата и метлата ме чакат!:)))))
Явно тлябва да се преместя и оставя компа и отида в банята!:)))
Светли празници!:)
цитирай
2. maistorica - О, и аз трябва да помогна
18.04.2009 08:47
на моята:-)))
Ставам и аз:-)))
Светли празници и на теб, Илияна!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2777135
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031