Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 21:31 - Как да печатаме правилно използвайки icc профили в Adobe Photoshop
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 2021 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 21:32


Как да печатаме правилно използвайки icc профили в Adobe Photoshop
Преди да започнете да се занимавате с цветови профили, трябва да запомните едно основно правило, което гласи:
Можете да сте сигурни, че ще получавате висококачествени отпечатъци и възпроизводими резултати само, ако контролирате управлението на цвета през целия работен процес.


Цветове, които виждате на монитора са различни от цветовете, които виждате на отпечатъка.
Като цяло хората мислят, че с калибриран монитор подходящ цветови профил за принтера цветовете на отпечатаната картинка ще съвпадат напълно, с цветовете, които монитора им е изобразил. Но това не е така.
Към днешна дата, все още не е произведен принтер, който е в състояние да възпроизведе абсолютно всички цветове, които виждаме на монитора си. С използването на CMYK или дори шест и повече цветове, това е физически невъзможно.
По-долу може да видите графика на два ICC цветови профила. Тя показва сравнение между всички цветове, които могат да бъдат изобразени на монитора (прозрачната форма) и всички цветове, които могат да бъдат напечатани с мастиленоструен принтер върху гланцова хартия. Сами виждате, че има цветове, които се изобразяват на монитора ви, но не могат да бъдат отпечатани от принтера.

image

Даден ICC профил на принтер изобразява цветовете, възпроизводими от принтера от по отношение на два компонента - дадено мастило и дадена медия. На база горе написаното, вие можете да сте сигурни, че когато печатате ще възпроизведете всички цветове точно и неутрално. Ако използвате друго мастило или хартия, ще получите различен цвят на отпечатъците, което може да бъде поправено с нов ICC цветови профил.
В тази статия са засегнати следните теми:
  • Soft-Proofing симулация на печат
  • Как да печатаме с ICC профил за принтер?

Soft-Proofing симулация за печат

Преди да гледате картинката в soft-proof-режим, първо се уверете, че монитора ви е калибриран и изобразява точни цветове. Екрана трябва да бъде калибриран регулярно - около 2 пъти месечно. Soft-Proofing режима представлява симулация на печат. Някои производители на принтери дават на потребителите си заедно с драйверите за машината и профили за различни медии. По-големите производители на медии също предлагат ICC профили за продуктите си, като потребителя има безплатен онлайн достъп до тях. Разбира се трябва да се уверите, че профилите са за вашият модел принтер. Подобни ICC профили дават доста добри резултати при печат. Въпреки това всеки принтер има различно поведение. Поради факта, че тези профили не са създадени за вашият принтер винаги има вариации в цветността. Ако искате да имате винаги точно отпечатани цветове, независимо от вида медия, който използвате, то се нуждаете от професионален уред за калибрация като Spyder3Print.
За да видите симулацията на печат на монитора, се нуждаете от подходящ ICC профил отговарящ на комбинацията: принтер-медия-мастило. Ако този ICC профил е свален от Интернет, то той трябва да бъде запазен в компютъра ви на следното място:
Windows операционни системи: C:/windows/system32/spool/driver/colors
Mac операционни системи: HD/Library/ColorSync/Profiles

Ако сте създали профил със Spyder3Print, то той автоматично ще бъде запазен в подходящата директория.

image

Както е показано на картинката по-горе, трябва да кликнете на View -> Proof
Setup и да изберете Custom...

image

Ще ви се отвори прозореца Customize Proof Condition, след което трябва да изберете подходящият ICC профил в полето Device to Simulate:. Изберете и подходящите настройки от падащото меню на Rendering Intent: Освен Saturation настройката, която Datacolor препоръчва да бъде избрана, когато се ползват профили генерирани с устройството Spyder3Print, Perceptual и Relative Colorimetric също могат да бъдат използвани.
Rendering Intent настройката изобразява поведението на цветовете, когато те бъдат трансферирани и конвертирани от цветовото пространство на калибриран монитор към цветово пространство на калибриран принтер. Тази настройка също така определя какво ще се случи с даден цвят, който принтера не е в състояние да отпечата/възпроизведе точно (т.нар. Gamut mapping). Datacolor препоръчва опцията Black Point Compensation да бъде размаркирана, а Simulate Paper Color да бъде избрана. За разлика от цветовете изобразени на екрана ви, които са "непрестанно грейнали", цветовете възпроизвеждани от мастилата биват извличани от комбинация и "грейват" в отпечатъка единствено и само при отразена светлина. Ето защо контрастът между черно и бяло, изобразяван от монитора е в пъти по-богат, сравнен със същия контраст отпечатан от принтера. За да се компенсира тази разлика възможно най-успешно спомага настройката Simulate Paper Color.
След тези настройки вашият екран изобразява симулация на отпечатаното изображение. Чрез клавишни комбинации Cmd-Y за Mac или Ctrl-Y за PC операционни системи, можете лесно да превключвате между картинката и Soft-Proofing симулацията на печат. По този начин много лесно може да видите, кой цвят не може да бъде възпроизведен от принтера ви.
Можете да коригирате картинката директно от Soft-Proofing - например да промените яркостта.
В случай, че ползвате услуга за печат в специализирани студия, агенции или печатници, то уверете се, че картинката е конвертирана и запазена в RGB (1998) или sRGB цветово пространство.
Сега вече можете да сравните готовият отпечатък, с изображението от soft-proofing модула на монитора ви. Ще видите, че и двете изображения съвпадат напълно (в зависимост от източника на светлина).
За да може да се съди качеството и коректността н отпечатъка, то трябва да използвате т. нар. светлинна кутия, която ползва светлина с фиксирана цветова температура от 6500 Келвина.

Как да печатаме с ICC профил за принтер?
За да отпечатате изображението изберете File, а след това Print...

image

Както е показано на картинката по-горе, изберете следните настройки от прозореца Print на Photoshop:
  • Color Management: "Document"
  • Color Handling: "Photoshop Manages Colors"
  • От лявата страна, долу под print preview, маркирайте "Match Print Colors" and "Show Paper White"
  • Printer Profile: изберете подходящия ICC профил за комбинацията принтер-медия-мастило.
  • Rendering Intent: изберете "Saturation" за ICC профили, създадени със Spyder3Print.. За профили предоставени директно от производители, изберете "Perceptual" или "Relative Colorimetric".
  • Black Point Compensation: размаркирайте опцията
  • Кликнете "Print…"

Желателно е да отворите и настройките на драйвера за принтера ви и при нужда да ги промените. Например, дори при ползване на ICC профили, предоставени от производителя на принтера, ще трябва ръчно да деактивирате Color Management опцията от драйвера на принтера. Само по този начин ще възпроизведете немодифицирани и линейни цветове. Снимката по-долу ще помогне на всеки потребител да настрои коректно принтера си:

Първо, кликнете на полето "Layout"...

image

...след което изберете "Color Matching".

image

"ColorSync" опцията е избрана, но е неактивна.

image

След това трябва да изберете "Print Settings"...

image

...в полето "Media Type:" изберете подходящата медия.
За "Color:" изберете "Color" и изключете "Color Settings:" "Off" (No Color Adjustment).
В "Mode:" посочете "Advanced".
След преглед, проверка и приключване на всички необходими настройки, кликнете "Print". Вашата картинка ще бъде отпечатана с коректните цветове. При въпроси и коментари относно продукти на Datacolor, моля посетете следния линк: support.datacolor.com

Източник на статията: Адком


Тагове:   color,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2785802
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12419
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930