Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 06:44 - Къщи от... стари вестници и картон
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 4935 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 21.12.2009 06:45


 

Къщи от... стари вестници и картон

Богдан Иванов
12 Декември 2009, брой 284

Универсалният световен дом, създаден от изобретателя Герд Химлер и от архитекта Дирк Донат, тръгва на дълъг път, за да оправдае името си

 

image
 

 

 

Един ще каже: "Това е къща-барака, колкото да има къде да се преобличат строителите за работа".
Друг ще реши: "Дървено бунгало за спасители на плажа".
Трети: "Пластмасов кафез за бедстващи след земетресение".
И т.н., защото предположения могат да се правят още много.
Всъщност истината е съвсем различна: тук виждате уникално изобретение - къща от хартия! От най-обикновена хартия. Тя е творение на швейцарската компания "Дъ Уол АД" и на германския университет "Баухаус" във Ваймар. Има хиляда предимства - лека, бърза за построяване, лесна за пренасяне от едно място на друго, евтина, сигурна, гъвкава, с отлични топлоизолационни свойства...
Незаменима в случаи на катастрофи, природни бедствия, тъй като почти светкавично на мястото на произшествието с камиони, вертолети, големи транспортни самолети могат да бъдат пренесени десетки и дори стотици такива къщички и в тях да се настанят всички пострадали.
Размерите са няколко, вътрешното разпределение може да се променя, но ако приемем, че площ от 36 кв.м задоволява елементарни нужди за известно време, то такова убежище би имало

почти символичната цена от 5000 долара

Евтинията идва от ниската стойност на използвания материал - хартия. Изобретателният ум на конструкторите е родил идеята за пчелната пита - такава е структурата на материала, от който се изгражда къщата и точно тук е най-голямата ценност на изобретението. Подобна конструкция се огъва, без да се чупи, тя е едновременно еластична и здрава, може лесно да се пресова, смолата, с която се напоява, поема и успокоява вибрациите, като в същото време дава стабилна спойка.
Производството на такива къщи донякъде е подобно на производството на нашите панелни блокове в близкото минало: най-напред хартията се пресова в елегантни, тънки, здрави панели, после те се сглобяват за броени часове. Най-евтино е да се използват стари вестници и списания, картон - от тях се прави целулоза и заедно със смолата се пече под високо налягане и при висока температура.
Такъв дом е по-добър от фургон, много по-добър от барака и несравнимо по-добър от палатка. В него има вода, баня, тоалетна, електричество. Разбира се, стаите са малки, но всичко е премислено сто и повече пъти, за

да бъде използван най-рационално всеки сантиметър

Къщата от хартия е наречена "Универсален световен дом". На пръв поглед такова име звучи малко иронично, но изобретението не бива да се приема по този начин. Ако се помисли в перспектива, такива къщи могат да свършат твърде полезна работа особено в бедния свят. Те позволяват почти на всеки човек с ниски доходи да разполага със собствен дом, явяват се спасение за хора в беда - преживели епидемия, природно бедствие, хора, на които домовете им са разрушени по време на война.
В не една и две държави има цели райони, в които хиляди емигранти и бежанци живеят в землянки, в самоделно направени тенекиени коптори и в палатки. Е, с изобретяването на хартиените къщи те ще получат по-човешки подслон и ще забравят поне несгодите с жилището.
Швейцарският изобретател Герд Химлер и германският архитект Дирк Донат сякаш са мислили и за хората от развиващите се страни. Те са подходили дотолкова сериозно към идеята, че преди да обявят успешния завършек на своето начинание са направили сравнение между термоизолацията на къщите от хартия и използвания за такива цели в други случаи пенопласт. Оказва се, че 5-сантиметровата

стена тип "пчелна пита"

 на хартиената къща дава такъв вакуум и такава изолация, че е по-добра от 50-сантиметров слой пенопласт (!), който при това е значително по-скъп.
Още: къщите са устойчиви на вятър, дори на много силен вятър, запазват умерена температура независимо от студа или горещината навън, не пропускат влага, стените им не се намокрят нито от дъжд, нито от сняг.
Доказателства за това?
Панелите на хартиените къщи могат да се използват за построяването на... басейни!
Сглобяването е лесна работа, особено щом монтажниците натрупат малко опит. Към панелите се добавят прозорци, врати. Кабели, тръби са разположени хитроумно, така че естетиката в дома се запазва. Една от стените на кухнята се вдига в горещините и се превръща в сенник. Има веранда с малка маса и пейка до нея. Вградени легла, масичка със столчета предлагат необходимите удобства.
Разбира се,

създателите са дали полет на фантазията си

 и предлагат различни архитектурни решения - има къщи, които събират едно семейство; разработени са значително по-големи, в които се оформят няколко апартамента  и всеки подслонява по едно семейство; проектирани са домове и на няколко етажа, така че те се превръщат в своеобразен център. По този начин може да бъде изградено цяло селище от хартиени къщи и то да изглежда твърде привлекателно.
Нигерия има намерение да построи цял завод за производство на панели от хартия и да ги използва за изграждането на къщи за бедните. В началото се предвиждат 300 големи къщи на два и три етажа с 2350 апартамента в тях. Ако всичко върви добре, хартиените къщи ще завладеят постепенно цяла Африка.
Заявките валят една след друга: Нигерия, Ангола, Зимбабве, нефтодобивните райони в Африка, Югоизточна Европа... Изглежда универсалният световен дом много решително тръгва на път, за да оправдава името си...

 



Гласувай:
8



1. mmmmmmmmm - Имам идея!!!:)
21.12.2009 12:45
Искам басейн.
Дано Дядо Коледа прочете желанието ми!:)))/т.е. мъжа ми.../
Поздрави и Коледно настроение!:))
цитирай
2. voinov50 - Весели празници и
25.12.2009 11:36
здрава и щастлива Нова 2010 година!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2785620
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930