Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 16:02 - 10 начина да използвате пчелния восък в дома си
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 3726 Коментари: 0 Гласове:
2



10 начина да използвате пчелния восък в дома си

 

  Пчелният восък е природен продукт, който е полезен не само за тялото ни, но и за нашия дом. Той е евтина и екологична алтернатива на някои продукти в грижата за домакинството, част от които не са никак безвредни. image

Ето няколко идеи за употреба на пчелния восък:


Поправете заяждащото чекмедже.
Тънък слой чист пчелен восък, поставен върху релсите на старото чекмедже, ще оправи бързо и лесно проблема. Восъкът може да Ви бъде полезен и при прозорците, чиито механизъм заяжда, тъй като бързо и безвредно смазва дървените, метални или пластмасови рамки.


Решение за старите свръзки.
Ако трябва да демонтирате стари и вече ръждясали свръзки (на врати, мебели и прочее), можете да разхлабите ръждясалите гайки, като смажете нарезите на винта с помощта на разтопен восък.


Грижа за дървените плоскости.
Независимо дали става въпрос за мебели от дърво, за ламперията или за дървената подова настилка, пчелният восък е идеално средство за поддръжката им. Той възвръща красотата на дървесината бързо и екологично. За целта загрейте и смесете равни части пчелен восък, ленено масло и терпентин, и нанесете с парцалче все още топлата смес върху повърхностите. Накрая излъскайте с вълнен парцал.


Предпазване на бронзовите повърхности.
Предпазете от окисляване бронзовите части на мебелите и аксесоарите от бронз, отново с помощта на пчелен восък. За целта нанесете с четка върху бронзовите повърхности смес от 150 гр. пчелен восък, разтопен в ч литър терпентин. Накрая излъскайте с кърпа, за да създадете тънък слой върху метала.


Почистване на ръждиви петна от ютията.
Ръждивите петна от ютията се отстраняват лесно с восък – първо тя се затопля и се намазва с пчелен восък. Накрая чист вълнен парцал се поръсва със сол и се глади.


Смазване на затегнатите винтове.
Преди да поставите винтовете, намажете долната им част с малко пчелен восък – така винтът ще влезе по-лесно и едновременно с това така ще го предпазите от корозия.


Обработка на дървената дъска за рязане.
Върнете доброто състояние на дъската за рязане, направена от дърво, като нанесете върху нея восъчна смес с помощта на меко парцалче. Сместа пригответе от половин чаена лъжичка восък и чаша минерално масло (mineral oil).


Полиране на бетонови плотове.
Придайте на бетоновите повърхности приятен и естествен блясък, като втриете в тях с помощта на гюдерия разтопен пчелен восък. Оставете восъкът да изсъхне и избършете с кърпа.


Запазване на патината.
Запечатайте бакърените повърхности като втриете в тях затоплен пчелен восък – накрая избършете излишъка с мек пацал.


Водоустойчивост на кожените дамаски.
Смесете равни части восък, мас и т.нар. neatsfoot oil (масло от говежди копита, използвано специално за обработка на кожа). Затоплете сместа и я втрийте върху кожата с парцалче.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2785469
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930