Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 19:22 - Правилно съхранение на дрехите
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 4099 Коментари: 1 Гласове:
6



Правилно съхранение на дрехите
  •  
 

image
За да бъдат дрехите ви годни за носене и следващия сезон е необходимо да се грижите за тях. Два пъти годишно почиствайте и проветрявайте гардероба си, като преди това изнесете дрехите от него. Почистете ги от наслоялия се прах и проверете за проядено от молци. В никакъв случай не връщайте обратно в гардероба проядените дрехи.
Никога не поставяйте плетени жилетки и якета на закачалка, защото по този начин нишките се разтеглят. За да бъде все така безупречна линията на костюма ви, както в деня на купуването му, когато го сложите на закачалка в гардероба, винаги закопчавайте копчетата на сакото му. Редовно ги изчетквайте с мека четка, обръщайки внимание на шевовете и маншетите на панталоните. Не се стискайте, защото в крайна сметка спестовничеството може да ви излезе много по-скъпо, отколкото да дадете хубавия си костюм на химическо чистене. Няма смисъл да поразявате материята в домашната перална машина.
Сезонните дрехи е най-добре да обвиете в целофан или да ги поставите в специални торби. Големите торби за боклук също ще свършат добра работа.
Най-голямата опасност за повреда на тъканите са молците. Тези малки гадинки нападат дрехи предимно от вълнен плат или пък с кожени подплати. Затова през месеците, когато не носите вълнените си дрехи ги наредете в специални торби за тази цел, като не забравите и препарата за молци, като нафталин, кристалчета камфор, клонки и листа от жълта комунига, лавандула или розмарин. Ригънът също успешно се бори срещу молци и всякакви други мравки и вредители.
Ако неправилно поддържате кожените си дрехи, рискувате естествената кожа да се износи бързо и да се изсветли. Изключително важно е преди да почне сезона, в който носите тези дрехи, както и след като стане време да приберете дрехата в гардероба, да я обработите със специален препарат, който ще изиграе ролята на защитен филм, както срещу механични, така и срещу атмосферните влияние. Може да намерите различни видове такива препарати в магазините за дрехи или кожени облекла.
Кадифените дрехи задължително се носят на химическо чистене, но ако случайно сте пропуснали поради някаква причина, може да издухате праха от тях със сешоар. Ако пък власинките са се понамачкали, напълнете ваната с гореща вода и сложете дрехата над водата. Парата помага на власинките да набъбнат и да възвърнат първоначалното си състояние.
За шапките си има специални кутии, не ги хвърляйте една върху друга в гардероба. Когато шапката е мокра, за да има и същата форма след като изсъхне я напълнете с хартия и я оставете да изсъхне на въздух. Почистват се с напоено с амонячен разтвор парче плат, срещу посоката на косъма. Омазнените места пък се чистят успешно с кадифен парцал, който е напоен с бензин.
По същия начин, както кадифените и велурени дрехи, може да подържите кадифена или велурена шапка над вряла вода за няколко минути. След това се изчеткват. Сламените шапки първо се изчеткват, а след това се търкат с мека четка, която предварително е потопена в топла, солена вода, в спирт или смес от лимонов сок и серен прах.
Обувките винаги прибирайте добре почистени в шкафчето. За да запазите кожата на обувките от набръчкване и напукване, винаги, когато не ги носите за по-дълго време ги запълвайте с хартия. Мокрите обувки и ботуши не се сушат до отоплителни уреди или печки, камини и т.н., а на проветриво и сухо място. За да ги поддържате винаги в добра форма и да изглеждат като току-що купени е необходимо да ползвате качествена боя за обувки, която до голяма степен определя здравината и еластичността на кожата. Нанасяйте боята на тънък пласт. Неприятната миризма може да премахнете, като ги измиете в разтвор – вода и 5-6 кристалчете калиев перманганат.



Тагове:   дом,


Гласувай:
6



1. rebu - Благодаря
01.03.2010 18:36
Не, че не ги знаем такивата неща, но от глупости, телевизия, бързане (за къде ли!), по няколко години не бъркаме в гардероба и накрая - всичко до кофата, ако нещо хареса на мургавите братя.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2777003
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031